Приватизацията на БЕХ засега е само на думи

От самото създаване на Българския енергиен холдинг досега само се говори за раздържавяване на отделни части от него или на миноритарен пакет от холдинга като цяло. Смята се, че от дружествата, които влизат в него - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", зависи националната сигурност на страната. Заради това досега всеки опит за приватизация на части от него удряха на камък, а ресорният министър Трайчо Трайков дори обясни на няколко пъти, че ако се пуснат акции от "Булгаргаз" или не дай Бог, от "Булгатрансгаз", руснаците и по-специално "Газпром" веднага ще извади парите и ще стане най-малкото акционер, ако не и собственик на съответните предприятия. Същите опасения се тиражират и за АЕЦ "Козлодуй".
Поради тази причина всеки опит за раздържавяване на енергийния холдинг или на части от него удря на камък още в зародиш и обикновено минава поне година, докато "еретичната" идея отново придобие гласност.
Естествено, през това време никой не споменава, че електроразпределителните предприятия (ЕРП) бяха отделени от НЕК и приватизирани, а въпреки това НЕК съществува, както и ЕРП-тата, разбира се. Никой не казва също, че на нас ни харесва повече българският държавен монопол, отколкото чуждия. Нито, че се страхуваме от инвеститорите главно защото няма адекватен контрол върху техните ангажименти - било за инвестиции, било за работни места или ековложения.
По пътя на тази логика е и противодействието на идеята за една частна ТЕЦ "Марица-изток 2", която продава най-евтиния ток от Маришкия басейн. Посестримите й ТЕЦ АЕS и "КонтурГлобал" продават на НЕК над 130 лева за мвт електроенергията си.
Защото в противен случай досега поне 1-2% от акциите на "Булгартрансгаз" примерно можеха да се изтъргуват на Лондонската фондова борса например и да знаем колко пари струва транзитното ни газово дружество дори ако купувач е "Газпром". Това едва ли би повлияло сериозно на собствеността и начина на вземане на решения за работата на предприятието, а и би могло да осигури допълнителни приходи за него.
Вместо това ние тръбим, че въпросните монополни дружества са "безценни", струват повече, отколкото някой може да си позволи да даде, и треперим от някой "злонамерен" инвеститор. Но не сме сигурни изобщо дали има такъв.

Станете почитател на Класа