Собствениците на нерегламентирани сгради също да бъдат глобявани

Подготвят се промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които ще дадат повече свобода на общините, но поне засега не се предвиждат по-високи глоби за нарушителите. Според главния архитект на София Петър Диков ред може да се въвежда само със санкции и затова предлага в измененията на ЗУТ те да бъдат включени. Промените трябва да минат за обсъждане и приемане на две четения в парламента, между които ще може да се направят и допълнителни изменения.
Утвърденият български манталитет ни е доказал, че днешните ганьовци се засягат само когато някой им бръкне в джоба. Дали заради пари или просто от тарикатлък, българинът винаги гледа как да заобиколи закона.
Сега контролът и санкциите се осъществяват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), тя определя и събира наложените санкции. И фокусът в последно време беше върху незаконни обекти по крайбрежието и в чашките на язовирите, но нерегламентирани сгради има не само там. Освен това проблеми създават и обекти, които не са поддържани от години и са започнали да се рушат. Санкции за падащи тераси и мазилки никой не е получил, а заради това вече има загинали хора. Затова арх. Диков е прав - трябва да има драстични санкции за нерегламентирани постройки.

Станете почитател на Класа