СОС няма право да превръща шофьорите в златни кокошки

Двойно по-висока – 30 лева, ще е таксата за освобождаване на автомобил от „скоба“ и за репатриране с „паяк“ - 60 лева, ако днес Столичният общински съвет (СОС) одобри решенията на съответните ресорни комисии. И още: столичани ще плащат за „синя зона“ и в събота като в делник – от 8 до 19 часа, както и 150 лева годишна такса за правото да паркират пред дома си в „синя зона“, но без общината да е длъжна да им осигурява паркомясто.
С тези свои решения Столична община „овеществява“ с репресии върху гражданите неумението и нежеланието си да решава проблемите с паркирането и дори не поема ангажимента да инвестира събраните средства в строителството на паркинги и подземни гаражи.
Това е подход, който не е донесъл успех на нито една световна столица, въпреки че нито една от тях не е била пожалена в различни години от липсата на места за паркиране.
В София от десетилетия се говори в бъдеще време за строителството на буферни паркинги и продължава да е така. Същевременно огромните общински подземни гаражи с хиляди места пред Централна гара, до НДК и в Зона Б5 бяха приватизирани за смешни суми от бившия шеф на общинската фирма „Паркинги и гаражи“ Георги Василев.
Проблемите на паркирането и трафика изискват утвърдени градоустройствени решения, ясни планове за десетилетия напред, умение и воля да се ползва чуждият опит. Подмяната на всичко това с непомерни такси няма да реши проблемите, но със сигурност ще предизвика протестите на всички шофьори, третирани единствено като златни кокошки.

Станете почитател на Класа