Нищо ново в МВР

През 2011 г. у нас са регистрирани 299 лидери на организирани престъпни групи, а 20 от тях са осъдени. Това съобщи вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на националното съвещание на МВР във Велико Търново (стр. 4).
За сметка на леко увеличения брой на престъпните босове, ръководството на МВР отчете и положителна тенденция – спад на убийствата. Този въпрос обаче беше откровено политизиран, като се наблегна на факта, че по време на други правителства броят на умишлените убийства е бил значително по-висок. Така за пореден път МВР се превърна в разменна монета в политическите интриги, без изобщо да стане дума за сериозните проблеми, които съществуват в системата.
Тазгодишното национално съвещание на МВР например по нищо не се отличаваше от миналогодишното – отново беше изнесена просто една суха статистика за различните престъпления. Чудно защо тогава полицейските началници се събират да се съвещават на национално ниво - при условие, че тази статистика си е чисто и просто обобщена криминална сводка като тези, които пресцентърът на МВР разпространява всеки ден. Националното съвещание предполага, че на него трябва да се говори за реформи и за проблемите в системата, а статистическите отчети трябва да служат просто като база за направените изводи и взетите решения.
Дали престъпните босове са 299 или 250, няма кой знае какво значение. По-важното е компетентните органи да им се противопоставят по-адекватно, а полицията наистина да бъде по-близо до хората. Докато на националните съвещания на МВР обаче дори и битовите убийства се политизират и не се говори за полицейското насилие или за неотложната нужда от реформи, това няма как да стане.

Станете почитател на Класа