ВСС роди поредния си скандал

За втори пореден път ВСС не успя да избере вчера ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Гласуването бе съпроводено от скандал, а главният прокурор Борис Велчев си тръгна от заседанието обиден.
Така ВСС отново доказа, че е не само неефективен в този си вид, но и откровено вреди на съдебната система. Кадровиците на Темида не успяха да убедят нито обществото, нито наблюдателите от Европейската комисия, че назначенията им са честни и професионални и зад тях не се крият съмнителни интереси. А когато хората, които би трябвало да са менторите на съдебната система, сътворяват скандал след скандал и се изживяват като феодали, това действа демотивиращо – включително на честните и добре подготвени магистрати, които никак не са малко.
За съжаление от ВСС не се чуват никакви гласове за реформи. Още по-лошото е, че не се чуват дори отговори на елементарни, но щекотливи въпроси, като например за връзките на много съдии и прокурори със скандалния бизнесмен Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черничкия. В това отношение висшите ни магистрати се измъкнаха по-ловко дори от владиците след скандала с досиетата.
Няма и месец, без да се проведе поредната кръгла маса за необходимостта от реформи в съдебната система. За съжаление обаче резултат от публичните дискусии и от критиките няма. Темида не използва правомощията си на независима власт, за да отстоява правовия ред и справедливостта, а за да се самокапсулира и да си изгради защитна стена от ехото на скандалите, които самата тя произвежда. Уви, вчерашното заседание на ВСС пак показа, че едва ли скоро нещата там ще тръгнат в правилната посока.

Станете почитател на Класа