Как точно ще ни помогнат чуждите магистрати?

Магистрати от Холандия и САЩ ще работят в България като експерти, за да анализират развитието на тежките знакови дела. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Диана Ковачева, която присъства на представянето на проект "Върховенство на закона и организирана престъпност" на фондация "РискМонитор".
Проектът е финансиран от фондация "Америка за България" и се изпълнява от фондация „РискМонитор“ в партньорство с Апелативната специализирана прокуратура и Първоинстанционната специализирана прокуратура.
Очевидно разследванията срещу организираната престъпност, които се водят у нас, са некачествени. Пресен пример за това е оправдателната присъда срещу братята Красимир и Николай Маринови–Маргините. В съдебната зала представителите на държавното обвинение така и не успяха да убедят съда, че Маргините са поръчали три убийства.
В последния си доклад Европейската комисия също разкритикува работата на МВР и прокуратурата. През декември миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че в България щели да дойдат агенти на ФБР, които ще помагат да се борим с киберпрестъпленията. Сега пък канят чужди магистрати за делата. Толкова ли е трудно на разследващите у нас да се справят с престъпниците? И да събират годни доказателства, които да издържат в съда.
Истината е, че двама, трима и дори тридесет експерти от чужбина не могат да се преборят с провалите по знаковите дела, ако българската прокуратура и следствие нямат необходимия капацитет за това.

Станете почитател на Класа