Не може да искаш много работа без никакви стимули

185 проекта по ОПАК са застрашени заради ниското заплащане на чиновниците, показа проверка на в. „Класа“. С министерско постановление бяха орязани парите на хората, които управляват проекти за милиони, и това вече предизвиква проблем в усвояването на евросредствата. И то не само по тази програма, а и по всички останали.
Странното в случая е, че царят дава, а пъдарят – не. През ноември миналата година Бойко Борисов нареди на министрите си да направят така, че хората, които са отговорни за това България да усвои 4-4,5 млрд. лева, да бъдат стимулирани. Вместо да изпълнят нареждането му, министрите решиха, че ще намалят парите на чиновниците, без да обяснят защо го правят. С това си действие създадоха напрежение както в централната администрация, така и в общините и са на път да застрашат качеството на проектите.
Ясно е, че уравниловката, която въвежда министерското постановление - който работи да не може да взима повече пари от заплатата си, няма как да стимулира хората да се трудят качествено. При положение че заплатата ти е 380 лв., няма как да си доволен да работиш извънредно за по 2 лв. на час и да носиш отговорност за проекти на стойност десетки милиона лева.
Ако следват пазарния принцип, министрите трябва да постъпят така, както началникът им нареди – да стимулират редовите чиновници да работят по европроекти с прилично възнаграждение. Така ще престанат да делят администрацията на две. Едните да работят в евродирекции и да взимат по две пълни заплата над 2000 лв. на месец, а други да управляват проекти и да не могат да си докарат по 600 лв. За същата работа. Това не е справедливост, а рекет. И е добре да бъде осъзнато.

Станете почитател на Класа