Глобата скача, услугата остава същата

От вчера глобата за нередовен пътник в столичния градски транспорт вече е 20 лева, съобщиха от „Московска“ 33. Въпреки двойния скок на санкцията обаче (доскоро глобата беше 10 лева) няма никакво съмнение, че услугата остава на досегашното си незадоволително ниво.
Нередовните пътници трябва да се санкционират строго и това е ясно. Не е ясно обаче защо Столична община не спазва собствените си правила, като не винаги осигурява възможност на гражданите да си закупят билет дори ако те имат най-доброто желание за това. Проблемът е особено осезаем в почивните дни и в по-късните или ранните часове, когато будките за продажба на билети не работят, а водачите също често нямат талони. На „Московска“ 33 са отлично запознати с проблема, но очевидно нямат идея как да го разрешат.
Истината е, че за ретроградната война между пътници и контрольори нито едната от двете страни няма вина. Виновна е морално остарялата и доказано неефективна система за контрол в градския транспорт. Сигурно няма столичанин, който да не е виждал чужденец в автобуса, който смутено държи хартиеното си билетче и се чуди какво да прави с него. За жалост в случая комичните сме ние, но не това е най-важното. По-важното е, че куца цялата транспортна система на града. Затова и автобусите, тролейбусите и трамваите в по-голямата си част са нередовни, очукани ветерани от времето на социализма, а километражът им отдавна е обиколил екватора поне стотина пъти.
Въвеждането на електронен билет е светлинка в тунела, но и това все още е в бъдещето. А градският транспорт може да стане по-човешки и по-ефективен много лесно. Просто трябва да вземем добрия опит от транспортните системи на развитите европейски градове.

Станете почитател на Класа