В образованието пожизнените директори са излишни

В закона за предучилищното и училищното образование трябва да се възприеме принципът за мандатността при назначенията на директорите на училищата и детските градини. За това настояват учителските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа“ в становище, изпратено до комисията по образование в Народното събрание. Синдикатите предлагат 4-годишен мандат, прозрачност при назначенията и недопускане на политически зависимости.
В това предложение на синдикатите има логика, но няма новина. Идеята за въвеждането на мандатност за директорите в системата на образованието се дискутира вече три години, откакто се говори за новия закон. Мандатността като че ли няма явни противници – нито сред народните представители, нито в средите на учителите. Същото се отнася и за изискването кандидатите за шефските длъжности да имат поне 10-годишен педагогически стаж – така ще се възпрепятства назначаването на „парашутисти“ с политически протекции.
Практиката показва, че в образованието, както и във всеки друг отрасъл, няма полза от пожизнени директори. Сменят се поколенията, променят се образователните системи, дори начинът на финансиране – новите отговорности искат и нови лица.
Дори законотворците признават, че „дяволът“ е скрит в подробностите. В този смисъл тепърва ще се разисква дали мандатите да са 4- или 5-годишни; на колко поредни мандата ще имат право директорите. Но още отсега се вижда, че консенсусът е възможен, защото става дума за рационални идеи, доказани в практиката.

Станете почитател на Класа