Няма шап, няма защитни съоръжения

Окончателното решение на правителството е, че няма да се строи защитна мрежа по границата с Турция, която да спира болните животни оттам да идват и заразяват здрави тук. Официалният мотив е финансов - съоръжението ще струва около 28 млн. лева, четири пъти над предвиденото през април 2011 г. Освен това пари щяло да трябват и за отчуждаване на земи, за поддръжка и контрол на мрежата.
Къде ще отидат все пак планираните 6-7 млн. лева, не се казва в правителственото съобщение, нито дали тогава министрите са смятали, че могат да опъват мрежи върху частни земи, а също и че веднъж сложена, тази мрежа ще е вечна. Ако пък са мислили мрежата да е от титанова сплав, би трябвало да отразят и цената на титана в заграждението и тогава разчетите за 6-7 млн. лева нямаше да свършат работа. Както и сега.
С тази разлика, че мрежа няма, а ако утре се появи шап или друга зараза по турския или българския добитък, няма какво да спре стадата, респективно заразата, да преминат границата. И тогава пак ще има сметки колко би струвала телената ограда, защото пораженията, които нанася болестта, може да се окажат и повече от 28 млн. лева.


Станете почитател на Класа