Вниманието на властта към конгреса на КНСБ надмина и най-смелите очаквания

Вниманието, отделено на КНСБ от страна на управляващите вчера, надмина и най-смелите очаквания на профсъюзните дейци. Петима министри, предвождани от премиера, отидоха на крака при делегатите на Седмия конгрес на конфедерацията. Своето уважение към синдиката чинно засвидетелстваха отговорниците за финансите, икономиката, здравеопазването, социалната политика и културата, а кабинетът отложи с два часа редовното си заседание заради висшия форум на социалния партньор.
Случайно или не защитниците на наемния труд и управляващите споделиха публично обща загриженост за пословично ниските доходи на българите и необходимостта от повишаването им. Всеки по своему.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров очерта като приоритет на синдиката активни действия за промяна на подоходната политика и получи обещанието на Бойко Борисов за ново вдигане на минималните доходи догодина, доколкото го позволява икономиката. Неангажиран с конкретни срокове оптимизъм за повишаване на пенсиите след една година не скри дори иначе стиснатият финансов министър Симеон Дянков.
Сега, след този натрапчив пример за конструктивен социален диалог, остава да видим ще отидат ли скоро синдикатите да протестират под прозорците на властта, ако им се наложи, или ще търсят нови форми за преодоляване предизвикателствата на съвремието.

Станете почитател на Класа