Голямото местене – предизборен ход или деконцентрация?

20 структури ще бъдат „разквартировани“ от столицата в големите градове, съобщи вчера финансовият министър и шеф на Съвета по административна реформа Симеон Дянков. Ефектът за местата, където ще бъдат настанени агенциите, се очаква да е голям, защото ще се открият нови работни места и ще се спестят време и разходи на бизнеса. Отделно ще се повиши и самочувствието на гражданите, които би трябвало да са благодарни на правителството за подобно решение. А резултатите от благодарността обикновено се капитализират в бюлетини на изборите. Друг е въпросът, че като се преместят агенциите, не всички чиновници ще демонстрират желание за мобилност и вероятно така ще си загубят работата.
В интерес на истината идеята столицата да се разтовари от част от администрацията не е от вчера, но досега за това само се говореше. Причините да не се местят структури бяха различни – инерция, лобистки интереси или пък липса на пари. Последното провали намерението на правителството да премести сградата на Министерството на земеделието миналата година.
Всъщност добре е да има деконцентрация на структури. И това е безспорно. Друг е въпросът, че с преместването на една структура не може да се съживи автоматично даден регион. За това трябва по-сериозна политика на децентрализация, която все още очакваме да се случи.

Станете почитател на Класа