Само медийните скандали ли карат МЗ да работи?

20 дни не са достатъчни на чиновниците в НЗОК да решат дали е редно да се отпуснат пари за животоспасяващо лечение на получила инсулт родилка, стана ясно вчера. Медийно огласяване на случая и още една седмица размишление върху казуса са били необходими, докато преписката стигне до министъра и той разреши ползване на нужните пари. Но в случая най-вече роля са изиграли медиите, които са накарали здравното министерство да се размърда.
Какво е потресаващото в случая? Липсата на виновни. По обясними причини след последните скандали за милиони левове в здравната каса и Министерството на здравеопазването се стараят да цепят стотинката на две. Или поне така изглежда. Няма как да укорим буквоядците, че са спазили закона пункт по пункт. На тях това им е работата. Медиците също са безукорни понеже са дали всичко от себе си и са поискали разрешение да похарчат повече пари от полагаемото се. Не би било правилно да се вини и за закъсняла реакция и здравният министър. Той е реагирал с решение веднага щом са му съобщили. Излиза, че родилката сама си е виновна – разболяла се е на неподходящото място в неподходящото време. Ако приемем за уместно подобно предположение.
В тази история най-потресаваща е реакцията на властимащите, които се задвижват, след като случаят добива широка известност. Само че като тази жена има стотици други, чиито истории медиите не смогват да разкажат. И това е достатъчен повод да се промени системата, която трябва да спасява човешки животи, а не заровена в документи, да става съпричастна на трагедии, които биха могли да бъдат избегнати.

Станете почитател на Класа