Китайските потайности на Плевнелиев

Евгений Дончев

Държавният глава Росен Плевнелиев ще посети Китай от 12 до 15 януари. Това научихме на 8 януари от агенция Синхуа, която цитира брифинг на говорителя на китайското външно министерство. На сайта на президента обаче в 12 ч. нямаше нито ред. А Диян Янков от пресцентъра тайнствено ми заяви, че „ако има такова събитие, по-късно ще бъде качена информация“.
Докарахме я дотам, уж демократична България да се учи на гласност от тоталитарен Китай. По принцип, в тази страна трудно се получава информация, както се убедих, докато бях кореспондент на БТА в Пекин. Извинете, господин президент, но подобно събитие се подготвя поне от половин година. И беше добре вашият прессекретариат по-отрано да съобщи новината, за да научи и българската общественост, че ще правите държавно посещение, не работно, във втората по големина икономика в света. Приятел китайски журналист пък ми каза, че заминавате на 11 януари, а визитата започва на 12-ти. Ето, хората са добре информирани. А вие криете до последно подобно събитие, сякаш ви е неудобно.
Дано поне да са ви подготвили добре за посещението. Да не стане някой конфуз, както бе с Петър Стоянов през май 1998 г., когато визитата му бе разтръбена като първата в Китай на български държавен глава. Все едно Тодор Живков не бе държавен глава, а лукова глава, през май 1987 г., когато нормализира отношенията ни след сковаващия мраз на „културната революция“.
Е, на добър път, господин президент. "И лу пин ан", както се казва на китайски.

Станете почитател на Класа