Голямата коалиция - мисия невъзможна у нас

Европейският парламент изпадна след изборите в същата ситуация, в която бе и България след пресрочния вот миналата година – Европейската народна партия е с най-много депутати, но няма мнозинство. И ГЕРБ вкара тогава най-много депутати, но изпадна в опозиция.
Но има една съществена разлика: Ангела Меркел обяви, че е необходима коалиция със социалистите, за да има мнозинство при избора на ключовите фигури на европейските постове – председател на Еврокомисията, на Европарламента, на Съвета на ЕС и външен министър на ЕС. Най-вероятно ще има такава Голяма коалиция, каквато направи Меркел и в Германия с ГСДП.
Но у нас това си е мисия невъзможна от демокрацията насам – нито СДС навремето, нито ГЕРБ сега дават и дума да се изрече за съюзяване с БСП. И лексиката им е някак груба, не по европейски, макар че са за европейско развитие: Да се махат! И столетницата не показва с нищо, че е научила урока си от провалите при Луканов и Виденов. А е очевидно, че без консенсус между двете най-големи партии България доникъде няма да я докара. За четвърт век обаче политическият инат тласка лидерите само към омраза, обиди и яростно противопоставяне.

Станете почитател на Класа