Антони Гълъбов,социолог: Предстоят ни две тежки седмици

Една след друга блокират много сфери на държавното управление и причината за това без всякакво съмнение е политическият елит. Нито за момент не трябва да забравяме тези последователности на действия. Без уговорки трябва да кажем, че навлизаме в 2 тъмни седмици, в които няма кой да контролира изпълнителната власт, няма кой да се противопостави, включително на незаконни действия. Да не говорим за действия, които са срещу публичния интерес. Така че предстоят ни 2 тежки седмици от гледна точка на състоянието на страната.
Нека да се върнем към съобщението, което направи представителят на Конфедерацията на труда „Подкрепа" в Надзорния съвет на касата. Там беше посочена една много интересна дата -23 юни. Всъщност 2 дена преди изборите за ЕП е било напълно ясно, че касата е подготвила своя анализ и доклад, че актуализацията на бюджета не търпи отлагане и не може да бъде отлагана. Големият въпрос, на който трябва да бъде даден отговор от министъра на здравеопазването. Разбира се, аз искам да запитам: Къде е оставката на г-жа Тодорова? Оставката на д-р Тодорова трябваше да бъде вече депозирана в Министерски съвет. Това е специалист, който за втори път управлява здравната каса. Това е човек, който в момента, в който зае този пост, с доста скандали и с публични изслушвания на предишния директор на касата, декларира, че е в състояние да се справи с проблемите на касата. Въпрос на елементарна отговорност, на обикновено благоприличие, човешко достойнство е оставката на тази г-жа заедно с целия Управителен съвет, включително и министъра да върви заедно с доклада за актуализацията на бюджета. Това е абсолютно неприемливо поведение в една европейска демократична страна. Тези неща се натрупват едно върху друго. Имаме сходни проблеми с Оперативните програми, с Държавен фонд земеделие. Имаме натрупване на блокиращи системи една след друга. Това е много рискова ситуация. Ние оценяваме като обща криза, в която влиза България в момента.
Нека не забравяме състоянието на бърза помощ. Нека не забравяме това, което само преди дни беше във фокуса на медиите за ужасното състояние, в което се намира първата защитна линия на здравеопазването. Хората, които би трябвало да са най-добре подготвени, за да могат да спасяват човешки живот. Аз твърдя, че границите между варварство и цивилизация е отношението към човешкия живот. Ако България може да си позволи след 15 минутен дъжд да загуби човешки живот, това означава, че цивилизационното й качество е под въпрос. Нека да се върнем към въпроса. Отлагането на заседанието на Министерски съвет на 16 юли не само е опит да се отложи тази горчива чаша, а очевидно, при това разпределение на силите, е опит отново да бъде блокирано Народното събрание. Тъй като чухме декларация от ГЕРБ, че са готови отново да напуснат пленарна зала, което отново в крайна сметка развързва ръцете на правителството да прави буквално каквото иска при неработещ парламент. Това е стратегически риск за сигурността на страната.
 Аз отдавна твъдя, че няма граница, която да не е била премината през последната една година и два месеца. Не бих се изненадал, ако управляващото мнозинство, по-специално БСП и още по-конкретно г-н Станишев, си позволи да прекрачи и тази граница. Онова, което трябва да знаете, ако това се случи, много ясно е, че в ЕС г-н Станишев няма необходимия авторитет, за да бъде комисар. Това не подлежи на съмнение, независимо от цялата клика около него, която обяснява колко велик европейски политик е г-н Станишев. Достатъчно е да погледнем мястото, което му беше отредено в ЕП и да го сравним да кажем с други политически семейства, чиито лидери оглавиха парламентарни групи или оглавиха парламентарни комисии. Така че, цялата мантра за това колко ключов политик в ЕП мащаб е г-н Станишев от части беше инспириран от собствената му партия, която се надяваше да се отърве от сегашната ситуация по този начин. България има възможност да номинира смислена кандидатура и ако пропусне този шанс, влизаме наистина в различна орбита, в която ни чакат много сериозни трудности. Не защото някой пряко ще се опита да пречи на интересите на България, България просто започва да изглежда все по-несериозна като все по-неадекватен партньор в ЕС. Нека само да припомня състоянието на споразумението за партньорство 2014-2020г. Това правителство носи основната, единствената отговорност за забавянето на това споразумение. В резултат на което, през тази година, ние няма да можем да отворим оперативните програми и отново ще започнем следващия планов период със закъснение. Това са факти, които нито за момент не трябва да бъдат забравени, защото аз искрено разчитам на това, че служебният кабинет ще започне с един цялостен преглед на състоянието на страната и ще направи публични много зависимости, договорки и корупционни схеми. Това е единственият път, по който поне отчасти можем да се опитаме да се върнем към нормалността след всичко това, което се случва през последния един месец и половина.
Преди всичко това, че няма ефективен парламентарен контрол върху правителството. Това означава, че изпълнителната власт ще има възможност, както виждаме вече да се случва буквално всеки ден с нови назначения, със смени, с внасяне на решения в последния момент, това е панически опит да бъдат замитани следи. Това е много сериозен риск. Едновременно с това много важно е да се види в какво състояние оставя правителството страната и вместо като отговорно правителство да беше подало оставка и да беше подготвило работата на служебния кабинет, виждам очевидно желание да бъде влошена средата, в която ще работи служебният кабинет. Институционалната война, която беше водена година и половина срещу Президента на Републиката е един от най-тежките белези за този състав на Народното събрание. Аз наистина не мога да повярвам, че 25 години след като България започна да изгражда някакви демократични принципи и устои, стигнахме до състояние Народното събрание да води война, институционална война с държавния глава. Това е деградация, която наистина никой не би могъл да очаква толкова години след началото на усилията ни да изграждаме парламентарна демокрация. Така че за мен тези две седмици са риск, включително и от гледна точка на номинирането на кандидатурата за еврокомисар, включително и по отношение на несвършената работа на Народното събрание, няма избран Главен инспектор към Висшия съдебен съвет, имаме блокирани закони, вместо това се приемат лобистки текстове, това е абсолютно неприемливо, това е недопустимо в една демократична страна. И наистина искрено се надявам, че в момента, в който бъде избрано служебното правителство, поне ще можем да установим къде точно се намираме, защото в момента никой не може да отговори на този въпрос./По радио Фокус/

Станете почитател на Класа