"Файненшъл таймс": Все повече доказателства, че Русия въоръжава сепаратистите в Украйна

Въпреки че измина едва седмица откакто полет МН17 бе свален над Източна Украйна, не спира огънят със зенитни оръжия над контролираните от проруски сепаратисти територии

Вчера министерството на отбраната на Украйна съобщи, че два изтребителя Су-25 са били поразени от ракети земя-въздух, с което свалените самолети станаха 14, без да броим МН17. За международната общност инцидентът ярко илюстрира голата истина: сепаратисткото бунтовническо движение се въоръжава с все по-голям и все по-усъвършенстван арсенал. Въпросът е откъде идва той?

Когато в Крим и Източна Украйна тази година започнаха да никнат бригади и отряди от доброволци казаци, руският президент Владимир Путин пренебрегна въпроса откъде идват техните оръжия. От магазина, предположи той.

Но танкове не могат да бъдат купени от магазините. Нито зенитно-ракетни батареи от типа на тази, която вероятно е ударила самолета на малайзийските авиолинии миналата седмица.

Десетки онлайн снимки - някои от тях с обозначена локация в контролирани от бунтовници територии и проверени от "Файненшъл таймс" със софтуер за изображения, за да е сигурно, че са актуални - потвърждават наличието на големи количества подобно оборудване в ръцете на бунтовниците, използвано в боевете в Източна Украйна.

Кремъл неколкократно отрече да е доставял оръжия на сепаратистите и да е провеждал операции под прикритие на терен. Но ръководители на службите за разузнаване на западни страни казват, че няма много съмнения какъв е произходът на оръжията. Свалянето на МН17 е било извършено, твърдят те, с усъвършенствани руски оръжия и експертен капацитет като част от тайна програма, ръководена от представители на армията и разузнаването на Русия. През последните месеци, когато Киев засили контранастъплението си, през украинската граница е преминала още повече техника.

Американски служители от разузнаването смятат, че Русия е доставила десетки танкове Т-64, реактивни системи за залпов огън ГРАД, самоходни гаубици 2С9 Нона, артилерия, бойни машини на пехотата БМП-2, бронетранспортьори, автомати, мини и усъвършенствани зенитни системи.

"Цялостната стратегия - която бе пропусната от мнозина на Запад - е създаването на истинска армия", заяви Джонатан Ейъл, международен директор в Кралския институт на обединените въоръжени сили - военен и стратегически мозъчен тръст. "Не става дума за създаване на партизанска организация. Нито съпротивително движение. Русия се опитва да създаде една истинска военна сила."

Броят на оръжията, идващи в Източна Украйна и тяхната огнева мощ изобщо не изглеждат малки. В месеците преди свалянето на МН17, руските оръжейни доставки наброяваха ежеседмично десетки военни автомобили, съобщи на брифинг разузнаването на НАТО.

През уикенда преди малайзийският самолет с 298 души да бъде свален, служители на американското разузнаване засякоха конвой, наброяващ "до 150 автомобила" да пресича границата към позиции на сепаратистите.

"Повечето контролни пунктове на Украйна просто са изчезнали", каза Ейъл. "Русия транспортира оръжия на камиони през (границата) сякаш това става насред нейна територия."

На този фон обаче САЩ предоставят малко детайли. Сателитните снимки, разпространени от САЩ и съюзниците от НАТО, са поръчани на компании от частния сектор, за да не се разкриват подробности за изображенията с висока резолюция и проследяващите възможности на сателитите.

В лични разговори някои длъжностни лица са по-малко предпазливи. "Води се подмолна война", каза високопоставено длъжностно лице от НАТО. "Русия тайно и масово въоръжава бунтовници, за да направи възможни тези двойствени атаки. И ускорява темпото."

Такъв е случаят с притока на оръжия, за каквито антикиевските сили нямат обучени техници, шофьори и инженери. В Луганск и Донецк миналия месец те раздаваха брошури, че търсят танкисти.

Част от използваната техника бе завзета от украинските сили. Източна Украйна е центърът на оръжейната промишленост на страната. Някои украински военни инсталации и оръжейни складове бяха разграбени.

Такова обяснение обаче важи само за малък брой оръжия, смятат експерти.

Освен това обозначенията на танковете и бронираните автомобили, използвани от бунтовниците, които бяха показани в социалните мрежи, не са съвместими с тези на украинските въоръжени сили.

Повечето изобщо нямат обозначения - по същия начин в Крим, преди да бъде анексиран от Русия тази година, изведнъж се появиха необозначени автомобили.

Голяма част от оборудването също така съвпада с модели, за които се знае, че са част от остарелия руски оръжеен арсенал. Русия има 2000 резервни танка Т-64, например, обявени официално за унищожение - те са част от 18 хиляди танка, извадени поетапно от употреба при неотдавнашни реформи.

На 27 юни украински сили превзеха позиции на бунтовници край Артьомивск и заловиха един Т-64БВ и документацията с него. Серийният номер на танка показва, че е построен в завода за танкове в Харков през 1987 г., съобщиха украински длъжностни лица, и е бил позициониран в руския град Будьоновск в рамките на руската 205-а пехотна бригада, а наскоро е излязъл от употреба. Танкът наскоро е бил снабден с батерии и други части, произведени неотдавна в Санкт Петербург, допълниха те.

Начините, по които такава техника е стигнала в ръцете на бунтовниците, не са много ясни, в смисъл на документация, но има косвени доказателства.

Сателитни снимки, събрани от разузнаването на НАТО, изглежда показват остаряло руско военно оборудване, транспортирано към Украйна в конвои.

Снежное - градът, откъдето Службата за сигурност на Украйна (СБУ) смята, че е бил свален малайзийският самолет - е една от първите спирки, според НАТО, на основния път за нелегални оръжия в страната, идващи от Русия.

Снимки на НАТО от края на юни показват такнове Т-64, които биват товарени на платформи в Новочеркаск, на около 50 километра от граничния пункт "Должански", югоизточно от Снежное в предполагаема база - слабо използван дотогава военен обект - в рамките на логистична кампания за доставка на тежки оръжия в Донецк и Луганск.

Въпросът, който остава без отговор обаче е кой точно контролира една такава операция. Досега Москва отрича упорито да снабдява бутнтовниците с оръжия, но отклони предложенията международни наблюдатели от ОССЕ да бъдат изпратени по граничните пунктове.

"Ясно е, че такива оръжия не може просто да се раздават без разрешение "отгоре", смята Киър Джайлс, експерт по Русия и директор на центъра по конфликтология към Чатъм хаус в Лондон. "За да стане това възможно е необходима санкция от висш представител на военните или разузнаването. Никой няма да го направи без позволение от много високо равнище".

БТА

Станете почитател на Класа