Антони Гълъбов:БСП продължава да губи идентичност

За съжаление картината е обезпокоителна, защото на консултациите при президента видяхме поведението на БСП, по-специално на новия председател на партията, което по никакъв начин не подпомага този диалог. Няколко неща са важни. На първо място – липсата на „Атака". Много важно е да разберат хората, които гласуваха за „Атака" през миналата година и които подкрепяха кандидатите и на европейските избори, че техните представители липсват, че техните представители не са част от дебата по важни въпроси за българското общество и най-вероятно, че това не е случайно. Аз очаквам, че „Атака" ще се появи в понеделник. „Атака" беше много старателно пазена от БСП през тези години по простата причина, че „Атака" е острието на БСП, „Атака" е лъжеполитическа формация, чрез която БСП изговаряше неща, които иначе не подхождаха на нейната претенция. От другата страна виждаме поведението на ГЕРБ. ГЕРБ са готови да се оттеглят от предишната си рязка декларация и най-вероятно да присъстват в понеделник. Движението за права и свободи отново изглежда най-предвидимият член на парламента – с много, с много ясна позиция за подкрепа и на двете актуализации – и на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса и на бюджета на държавата. Големият въпрос е в липсата на ясно разграничение между политическата отговорност на отделните партии и сериозните трудности, пред които се изправя България в момента. Онова, което липсва, е готовност да се мисли с отговорността на държавното управление, а не с етикетите и с пропагандните клишета на отделните партии.
Видяхме, че онези независими депутати, които декларират принадлежност към България без цензура ще подкрепят позицията на БСП. С други думи те ще се движат в талвега на БСП, ще се движат след БСП, подкрепяйки недостатъчната актуализация на бюджета на касата и противопоставяйки се на общата актуализация на бюджета. Само по себе си разделянето на двете актуализации е малко изкуствено, защото ако наистина трябва да бъдат покрити разходи, извършени в системата на публичното здравеопазване и да бъде гарантирано относително нормалното функциониране на системата до края на годината, трябва да бъдат приети числата, предложени от надзорния съвет на касата, които са 328 милиона. Така че в това отношения при такава актуализация на бюджета на касата, актуализация на държавния бюджет е неизбежна. Така че всеки опит да се разделят и дори да се противопоставят двата въпроса, е до голяма степен изкуствен и има пропагандно значение. Очевидно е... Очевидна е амбицията на БСП да продължи войната срещу президента през война срещу служебното правителство. Дори господи Миков не скри по никакъв начин, а аз мисля, че той беше в едно малко по-особено емоционално състояние и не знам, не мога да си съставя преки впечатления, тъй като не съм го видял на живо, но в това особено емоционално състояние господин Миков показа много ясно, че за тях новият враг е някакъв тайнствен тип коалиция между президента, ГЕРБ и ДПС. Всъщност в момента за БСП всички са врагове. По простата причина, че БСП губи собствената си идентичност и губи полето на собствената си политическа изява, така че предстоят ни много напрегнати срещи и разговори според мен през този уикенд, в резултат на което чисто математически от гледна точка на брой народни представители ако ГЕРБ присъстват с всички свои народни представители и ДПС гласува заедно с ГЕРБ не би трябвало да има проблем да бъдат приети и двете актуализации. Всъщност от създаването на това Народно събрание винаги е имало ясно мнозинство и то е ГЕРБ и ДПС.
С това поведение БСП няма да спебели. Първо, защото БСП в момента изглежда слаба, уязвима и агресивна, второ, защото няма никакви сетива за начина, по който отзвучава в общественото пространство тази позиция. Аз съм убеден, че общото равнище на тревожност в българското общество нарасна във връзка с некачественото управление на този кабинет и проваления президентски мандат на БСП. Така че в тази ситуация БСП може само да загуби по-малко, а не да спечели нещо. Не на последно място БСП ще се изправи в тази предизборна кампания срещу конкуренти от типа на АБВ, но и конкуренцията на Движение 21, което е не по-малко сериозен конкурент на БСП особено за гласовете на по-младите избиратели, на по-високо образованите групи в обществото, на хората, които биха искали да видят една по-модерна левица, а не левица, представлявана през носталгията по миналото./По радио Фокус/

Станете почитател на Класа