Защо да се харчат 20 млн. за избори? Борисов се връща и без тях

Подозрението за недоразумение се превръща в силна доза отвращение. Откровението в стенограмата от първото заседание на служебния кабинет заслужава внимание. Там премиерът Георги Близнашки го казва в прав текст: „Нека да се надяваме, че действително ще успеем да преобразуваме едно тежко статукво, което успя да предизвика широко обществено недоволство в нашето общество".

Та, освен подготовката на страната за провеждане на честни избори, в ограничения си мандат, кабинетът „Близнашки" ще „преобразува и едно тежко статукво". Но, това преобразуване все повече прилича на подготовка за завръщането на Бойко Борисов.

В първото заседание на служебния кабинет Георги Близнашки споделя пред своите министри за първите отзиви за съставянето на правителството, които били изключително благоприятни. „Е, има и обичайните критики, че има много нови лица, без опит в управлението и пр., но пък това е предизвикателството", казва премиерът. И допълва, че ако е имало предварително изискване за опит тогава не би трябвало да се сменят правителствата и всичко щеше да си стои на едно и също място.

До колко е искрен Близнашки?

След като номинира за министър на изборите в служебния кабинет бившия председател на ЦИК от квотата на ГЕРБ – Красимира Медарова? Същата председателка, която си затвори очите за страшни нарушения на изборите за местна власт през 2011 г. Опитът да бъде назначена се размина, заради остра обществена реакция.

Седмица от началото на работата на служебния кабинет шефът на Агенция „Митници" Павел Тонев също ще бъде сменен... от Ваньо Танов, който оглавяваше институцията по времето на ГЕРБ. Решението е взето от служебния министър на финансите Румен Порожанов – бивш шеф на Фонд „Земеделие" в кабинета на ГЕРБ. Същият Ваньо Танов, който заедно с бившия премиер Борисов излязоха в скандални телефонни разговори за спиране на митнически проверки и кадруване.

Назначението на Танов беше съобщено само ден след като Георги Близнашки коментира случая Медарова в интервю на БНТ. Там той казва: „Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага, ще запазим старото положение".

А има и още кадрови назначения на ГЕРБ в служебния кабинет: Милка Гечева в ДНСК, Лазар Лазаров в АПИ.

Очевидно е, че новото положение

означава връщане на друго статукво – това на ГЕРБ

Между другото неофициално има още една ръка бивши заместник-министри в кабинета на Бойко Борисов, чиито имена се спрягат за заместници на министрите на Близнашки.

Има една фраза, която често ми напомня колко сложна е демокрацията. Тук тоталността е изместена от балансите между различни партийни интереси, социални, икономически и дори етнически групи. Тази фраза е цитат: „Най-малката партия управлява България, а най-голямата партия е в опозиция". Думи, които бяха изречени през феврурари 2014 г. от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Все още оттекват като завършваща ода за пожизнения председател на ДПС Ахмед Доган. Но тези думи казват и друго, че най-голямата партия трябва да управлява, независимо дали ще има парламентарно мнозинство – повече от 121 депутати.

Отговорността и вината

През цялата година, в която ГЕРБ играеха на опозиция в 42-рото Народно събрание, Бойко Борисов изтъкваше голямото значение за отговорността. През юли 2014 г. той заяви: „За мен винаги е било важно отговорността да бъде персонална, всеки да знае каква му е вината – дали е премиер, дали е министър, дали е партия, дали са управляващи".

И може би трябва да се изпълни това искане. Цялата власт да бъде поета от Борисов. Цялата законодателна, изпълнителна, а защо не и съдебна власт да бъдат дадени в ръцете на ГЕРБ.

Защо да се харчат 20 млн. лв. за избори?

Няма значение, че има други партии. Няма значение, че имаше протести цяла година заради преяждането с власт на политическите и икономически кръгове. Майната й на демокрацията. Да се връща Борисов!

Може би сме достигнали до върховна точка на разпад, при която е време държавата да се срине. Лошото е, че и всични ние сме в нея. Но оптимистичната теория за българския възход е показала, че дори и след най-тежките исторически периоди, българинът е оцелявал...

 

Станете почитател на Класа