Системата за купуване на гласове става все по-стройна и стройнa

Асоциация "Прозрачност без граници" организира дискусията на тема: "Практически проблеми при разследването, разкриването и наказването на престъпления против избирателните права". Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциацията, коментира пред БНР, че въпреки обширните репортажи за купуване на гласове на последните избори, няма реакция от институциите.

Много важно е да се каже, че това не са единични случаи. Виждате, че системата за купуване на гласове сякаш става все по-стройна и стройна, това са предварително подготвени схеми. Струва ми се, тук силна трябва да бъде ролята на превенцията, защото актьорите са познати. Новото явление - купуване на преференция, в българската действителност получава изкривяване. Политическият успех не е това, той е в битката за спечелването на сърцето на избирателите, каза Калин Славов.

Усещането за безнаказаност става още по-страшно. Когато се посочи нещо очевидно и то не може да бъде придвижвано напред до осъдителна присъда, това действа още по-деморализиращо, посочи той и добави: Но съм сигурен, че има изход и професионалистите, които работят в тази сфера, могат да го дадат. Да продадеш гласа си, означава да бъдеш купен и продаден. Политиците ни дават това, което ние искаме, нека да си променим очакванията си. Нека да си отворим очите и да видим, че се търкаляме все по-бързо по една все по-наклонена плоскост.

Новата мода на купуване на преференции показва, че това ще е действие на местно ниво и ще се засилят връзките местен нелегален и сив бизнес и местни политици и оттам влиянието им в следващия парламент. Не мога да разбера защо на втори поредни избори ЦИК дописва Избирателния кодекс, попита Славов.

Станете почитател на Класа