На гръцкия Робин Худ няма да му е лесно

"Няма да провокираме разрив с нашите партньори, но и няма да продължаваме политиката на безропотното подчинение." С тези думи победителят от изборите Алексис Ципрас се опита да обрисува своята бъдеща политика. Неговият ляв съюз "Сириза", който само допреди няколко месеца беше второстепенна групировка, се разрасна до масова народна партия благодарение на огромния протестен вот.

Харизматичният народен трибун Ципрас, който няма никакъв управленчески опит, сега навлиза в най-трудната фаза на своята политическа кариера. Като победител в изборите и носител на надежди за мнозинството гърци, той трябва да превърне протестната си реторика в реална политика. На гръцкия Робин Худ няма да му е никак лесно. Гърция все още е зависима от финансовите инжекции на "Тройката" /МВФ, ЕЦБ и ЕК/.

Направеният преди няколко месеца опит за рефинансиране на страната от международните пазари се провали безславно. С други думи, бъдещото правителство на "Сириза" изобщо не може да си позволи риска да нарушава договореностите с международните партньори, защото това би довело до фатални последици за страната. То ще се стреми към нови преговори, на които да се договори ново опрощаване на дългове. Само по този начин "Сириза" би могла да изпълни обещанията си пред страдащите от кризата гърци.

И в петата година на кризата Гърция все още е нестабилна

Защото и в петата години след фактическия банкрут страната все още не се е изправила на крака, независимо от всички спасителни чадъри Някои успехи като забележителният ръст на производителността през 2014 година, излишъкът в държавния бюджет и бурно развиващият се туризъм не могат да прикрият факта, че през последните години гръцката икономика се е свила с една пета. Безработицата все още е много висока, цели слоеве от населението обедняват прогресивно заради недомислени мерки за икономии и всевъзможни, отчасти нелепи, данъци. Може да се каже, че Гърция преживява една закъсняла и хаотична модернизация, за която заплаща висока социална цена.
Двата основни стълба на коалиционните правителства от последните години бяха консерваторите от "Нова демокрация" на вече бившия премиер Андонис Самарас и социалдемократите от ПАСОК.

Точно те обаче носят отговорността за злоупотребите и корупцията от последните десетилетия. Избирателите сега ги наказаха, а "Сириза" обещава да извърши онова, което е спешно необходимо: да ограничи корупцията, да преследва всички, които укриват данъци, да оздрави обществения сектор.

Все политически задачи, изискващи огромни усилия. Новата и неопитна политическа сила "Сириза" се нагърбва със задачата да разсече гордиевия възел на гръцките проблеми. Както Гърция, така и Европа само ще спечелят, ако Брюксел и останалите международни партньори на страната не провокират разрив с новата власт в Атина.
DW

Станете почитател на Класа