Намерен в превода - Бойко Борисов

Напоследък политическият живот в България е доста фокусиран върху две теми – енергетика и пенсии. Сигурно защото и двете са на много ниско ниво. Пенсиите са малки, не е новина, а енергетиката – е, там е достатъчно да се извади една фактура, няма значение какво пише в нея и изведнъж правителството барабар с Бойко Борисов начело почва да си спомня казармената поговорка как се обуват слипове. За незнаещите – на първия ден кой както иска, на втория – жълтото отпред, кафявото отзад.

За да си решим проблемите, Бойко Борисов направи единственото възможно нещо - вдъхновяваща реч пред Американската търговска камара. Да видим през какви фази мина "държавникът, спасителят, месията, Човека-Слънце", българският министър-председател Бойко Методиев Борисов и какво са разбрали американските компании у нас. Преводът е тип Холивуд – със съхранение на националните особености.

Първа фаза - увод с проблеми

"Имаме реални проблеми, защото Турция реши да прави „Турски поток”. Това може да ни изолира и не бива да допускаме това да се случи и това трябва да е основа в работата на енергийната комисия между САЩ и България. Сега, доколкото разбирам от срещата на президента Путин с президента Ердоган в Анкара, Турци ще строи 4 ядрени руски реактора. Това са теми, за които сме длъжни да отговор на българския народ. Може ли натовска България да го прави или да не го прави, а натовска Турция да го прави. Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори".

Превод: Помагай, Чичо Сам, не искаме да обуваме това с кафявото отзад! Ще се отплатим!

Втора фаза - руската салатаизлиза на трапезата

"С руския народ нямаме проблеми. Българите обичат Русия и не бива никога да се прави антируска политика от България и то точно така, както те я правят към България. Ако сме им толкова мили, да ни свалят колкото на Германия дават газта, толкова и на България".

Превод: Първи сериозни трудности за преводачите - в търсене на Злото и завидетелстване на лоялност към Атлантическото Добро се допускат граматически и смислови грешки. Най-невинната – газ е думичка от мъжки род. Най-тежката - Чичо Сам, не дължим пари само на вас.

Трета фаза - завръзка с хляб и сол

"Westinghouse ще ги посрещна с хляб и сол в момента, в който заявяват, че са инвеститори. Докато са търговци, няма как да ги посрещна. И това е реалният начин американското правителство в геостратегически план да помогне на България ако иска - да подпомогне изграждането на един реактор. Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, имаме всичко. Нямаме пари сега да извадиме да ги платиме".

Превод: Много ни е скъп тока, Чичо Сам, не мога вече да спя спокойно, не знам защо – не може да е софтуерен проблем, аз съм само хардуер. Партньори сме – в ЕС, НАТО, ЕК, ЕЦБ, ФИФА, УЕФА, помогни с една атомна централа – и АЗ душа нося, ще ви посрещнА добре. Комисионните – по договорка, ние всичко имаме, само пари нямаме. Все имало нямане, ама чак такова нямане на пари не е имало.

Четвърта фаза – наелектризираща кулминация

"Софтуерът им бил нещичко така, пък нали без да искали го направили - аз съм много мнителен човек и изобщо не им вярвам. И се надявам нито един посланик да не дойде да ми говори на тази тема - софтуерът им бил виновен! Що пък този софтуер не им направи по-ниски фактури на хората – що пък тоз софтуер един път не се задейства така”.

Превод: Преводачите са в гърч, бясно разлистват речник на БАН с идиоми - янки, имаме софтуерни проблеми с напрежението. Нещо не можете ли да помогнете – чувал съм, че AES Марица Изток 1 и Контур Глобал Марица Изток 3 са експерти в тази област. Вярно, 700 млн. лева им е таксата, но нещо можем да измислим.

Пета фаза – взаимоизгодна развръзка

"Шистовият газ - сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята. Затова и на Джон Кери казах - тази тема не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига. Истински се надявам с това революционно развитие на технологиите да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ".

Превод: Ако ни решите софтуерните руски проблеми, може да ви дадем шистов газ – има, много има. Всички ще са щастливи, затова – работете, да намерите безопасна технология. Измислил съм вече кога да я приложим – веднага щом сметката за ток на месец е колкото сметката за GSM - по специален тарифен план. И гащите няма да са толкова жълто-кафяви. Дийл?!

Заключение - and they lived happily ever after?!

 

Станете почитател на Класа