Да си напазаруваш главен прокурор!

Сигурно имат известно право тези, които обвиняват прокуратурата и лично Цацаров в политически слугинаж. Докато Цветан Цветанов беше низвергнат от властта, прокуратурата му натресе четири изсмукани от пръстите си обвинения. По едно от тях бившият вътрешен министър даже има присъда. Сега, когато Цветанов така или иначе отново е на власт, Цацаров оповести, че институцията му снема обвинението, с което обвинителите най-много се гордееха - това за подслушванията! - със смешното твърдение, че новият закон за МВР, за сведение приет от омразния му предшественик Йовчев, който бе готов да удави Цветанов в капка вода, го оневинявал. И като продължение - че най-вероятно предстои и останалите две дела, по които на Цветанов уж му трепереха мартинките, да бъдат пратени в архив! Казано с други думи, прокуратурата за пореден път си прави харакири, публично и арогантно!

Цацаре, Цацаре, виж докъде я докара, човече, като уйдиса на Станишев с анонимните сигнали, които той лично ти донесе в кабинета, предизборен компромат, откъдето и да го погледнеш! Хак ти е сега да подсмърчаш като първолак и да унижаваш и без това унижената до крайност институция като неин пръв душманин! Защо бе, Цацаре, не послуша сведущите по въпроса, когато още тогава ти го казваха - с тези спец автомобили нито Цветанов, нито който и да е, може да се подслушва, нито и да проследява - законно или незаконно! Какви бяха тези пълни глупости, когато заедно със заместника ти Сарафов, двамата - за достоверност! - за да угодите на Станишев и Местан, които все още бяха на власт и все още си мислеха, че властта им ще продължи до безкрайност, на гръмка пресконференция пробутахте на населението кретенската версия, че обвинените заедно с Цветанов негови подчинени шефове на служби се опитали... "да заличат следите от подслушването, като въздействали на сървъра с... отвертка"! Нямаше ли там някой по-нормален, който да ги светне - Цацаров и заместника му Сарафов - че компютър се "манипулира" не с отвертка, а с мишка; и е добре, че ей така, изцепвайки се, двамцата все пак не споменаха за... клещи, чук и автомобилна щанга!

Освен с неинформираността си, прокуратурата от "ерата Цацаров" се прослави и с избирателния подход при повдигане на обвиненията. Защо Цацаров не придърпа, например, клеветника Станишев, който с доноса си (при това анонимен!) срещу "професионалния подслушвач" Цветанов подведе Главната прокуратура (и Цацаров най-вече!), принуждавайки я да работи по "сигнала" цяла една година - пропиляна като работно време, и разплатена - като възнаграждения, на поне десет души разследвачи, вещи лица, прокурори... Сега, когато се разбра, че обвинението на Станишев срещу Цветанов е партенка, и това бе обявено официално от прокуратурата за такова, защо бившият председател на БСП не си плати за дяволъка - буквално дори да бъде осъден само да заплати хвърлените на вятър държавни пари цяла една година! А не да продължава да се вее (и рее) отчасти в Брюксел, но най-вече край Женевското езеро, където, знае се, се застоява най-вече благоверната му съпруга, доказаният специалист по опорните точки Моника Любомирова Янова-Йосифова-Станишева! (Последният да затвори вратата!).

Дали Цветанов, след като го оправдаят и по четирите обвинения, ще съди държавата за нанесените му морални и материални щети, както и заради публичните унижения - не е ясно. Може би пък, като човек от управлението, да предпочете да преглътне обидите от заговора карето Цацаров - Станишев - Местан - Сидеров, за да спести на бюджета (данъкоплатците!) извънредните разходи, но други, също несправедливо обвинени от прокуратурата, едва ли ще са такива патриоти! Като например този образ невъзможен Филип Златанов! Нима бившият шеф на комисията за конфликт на интереси ще си остави магарето при калтаците от обвинението, когато съдът в крайна сметка го оправдае. А че ще го оправдае, няма две мнения - щом в това прословуто тефтерче има само някакви инициали, които сами по себе си не са никакво доказателство, и щом съдът по догадки и вероятности не произнася присъди! Изкарват го страничните отнесен и разконцентриран, но дори и да е така, Филип Златанов, обаче, си има адвокати, които, вече оправдан, ще го подучат какво да прави - да съди държавата за нанесените му щети от всякакъв характер, а ние, данъкоплатците, може още отсега да започнем да заделяме по някой и друг лев за обезщетението му! А нищо чудно след година-две да видим Златанов отново шеф на комисията за конфликт на интереси!

Да се върнем и по-назад, когато Бареков, Мая Манолова и услужливо присъединилите се Сотир Цацаров и Борислав Сарафов, скалъпиха аферата с бюлетините в печатницата на Костинброд, с което целяха - както и стана! - да отнемат от резултата на предварително известния победител в изборите ГЕРБ десетина процента. После съдът - кел файда! - отхвърли обвинението за фалшиви бюлетини, но пъкленото дело бе извършено. Сега обвиняемият е само един - шефът на правителствената канцелария Росен Желязков, за неупражнен контрол, но по всичко личи, че и той ще бъде оправдан! И че на свой ред ще съди държавата - също за нанесените му морални и материални щети - и отново Не Цацаров, НЕ Манолова, НЕ Бареков - дефакто тримата заговорници!, а ние, потърпевшите, ще плащаме сметката!

Е, как да наречем тези изпълнения на главния прокурор, освен ЦАЦАРОВЩИНИ!

Цацаровщина е и обвинението срещу трима мъже, че били неосъществените килъри на Цацаровото, разбра се вече - приятелче Делян Пеевски, щели били да го гърмят, което, разбира се, излезе балон! Цацаров се извини публично, а сега тримата нарочени за убийци съдят - и те на свой ред! - държавата, за това, че със своето обвинение държавното обвинение е нанесло тежки морални, материални, а и здравни щети! Откъде ли ще си получат жертвите на Цацаров възмездието в лева - естествено от всички нас, от десния ни джоб; който не вярва, да дебне! Като цяло и като малко успокоение за сегашния прокурор, България въобще не случи на главни прокурори след 89-та. Орисана е държавицата ни да пати откъм главни ненормалници. Помните първия след 89-та - Иван Татарчев, мир на праха му, който живееше с котките си и щом наближеше 5 следобед, бързаше да си ходи, за да ги нахрани. Щеше Огнян Дойнов в чувал от Виена до доведе, само дето после му стана пръв приятел и - пак след 5 следобед - си пиеше ракията и одумваше демокрацията с този бивш член на Политбюро!

Ами онзи колоритен екземпляр Иван Филчев - още на втория си ден като главен прокурор побърза да се отрече от тези, които го бяха назначили, спретвайки им скандал и завера. За него казваха, че и кръв е проливал, но никой не го доказа, а той само се гавреше с политиците, които, разбира се, си го заслужаваха, но покрай тях се гавреше и с населението като цяло. Той остана в каталога на българската магистратура най-вече с обвинението, че вместо да я гони и праща на съд, закриляше мафията и ухажваше сивата икономика!

Ами онзи сладур, внукът на политбюро Борис Велчев, който седем години на тази длъжност се разхождаше с ръце в джобовете и като пръв плейбой на държавата се разхождаше между студентките и ходеше от коктейл на коктейл, където главно разясняваше каква негова нова книга с юридически разработки предстои да излезне от печат! Този главен прокурор не свърши за 5 стотинки работа, което може би беше по-доброто, а като награда за бездействието си сега е конституционен съдия!

Накрая Цацаров. Онзи ден му честваха две години на поста, колко бели сътвори за две години, а какво ли ни чака в оставащите му пет! Цацаров, противно на предните трима, страда от обратното на бездействието - за лудо работи, за лудо не стой, сякаш е неговото лого! Този човек, ако може, ще събори и Айфеловата кула, а после ще се извини, че е станало грешка, мислел, че пречи на самолетите! Който го постави на трона, сега да му яде попарата. Лошото е, че глупостите на прокуратурата ги консумира винаги виновното накрая целокупно население! Съдебните решения, неустойките, компенсациите, глобите и т. н., които невинно подведените, тормозените, обвинените от прокуратурата получават като възмездие, отиват за негова сметка! Всичко заради некадърността и зависимостта на прокуратурата с Цацаров и Сарафов воглаве!

Бедни ми, бедни, Христо Иванов, министре на правосъдието, наясно ли си какво правиш, като обещаваш реформи. Витоша трябва да преместиш, и пак няма да е сигурно, че в правосъдието нещо ще се случи! Давай да те видим, нека, който може, да помага, останалите - просто да не пречат! Ако Христо Иванов успее, паметник ще му издигнем, а Съдебната палата ще кръстим "Христо Иванов - Реформатора"! Само гледай!

Автор: Валентин Стоев

Станете почитател на Класа