Арман Бабикян: Отговорът за "Южен поток" даде самият Путин

Г-жа Румяна Бъчварова няма нужда да получава отговор от руската страна за по-нататъшната съдба на спряния проект за газопровод "Южен поток".

Този отговор, за който говори вицепремиерът, е на фирмено ниво, а не на политическо ниво. Отговорът на политическо ниво беше даден още от президента Владимир Путин, както и от останалите високопоставени руски лица. Ако говорим за отговор на политическо ниво, вицепремиерът Бъчварова и българското правителство отдавна са получили този отговор. Ако липсва документално някакъв отговор, той е на ниско фирмено равнище. Не са получили документ от "Газпром".

Това обаче не е основание да твърдим, че газопроводът "Южен поток" не е спрян. Позицията на официална София най-вероятно е резултат от следването на съвети, дадени от юристи, които смятат, че България може да се окаже платец по проект, който не се е състоял. Тук трябва да припомним и опита с АЕЦ "Белене". Но това също не е сериозен аргумент. Много е смешно в политически документ, какъвто е програмата на кабинета, все още да фигурира проектът "Южен поток". Още повече да залагаш в програмата на правителството си проект, който така или иначе до този момент няма финансова обосновка в българското общество. Появяват се някакви русофили в българските медии, които обясняват колко хиляди работни места щели да се отворят. Но това все още не е финансова обосновка. Ако се хванем с вас да копаем канал от София до Бургас, вероятно ще се отворят повече работни места.

И докато проектът за "Южен поток" е спрян от медиите научаваме, че във фирмата, която отговаря за него, продължават да се наливат пари. Можем да направим такава аналогия с един друг спрян голям енергиен проект – за строителството на АЕЦ "Белене". Въпреки че изграждането на втората атомна централа беше спряно през март 2012, там продължаваха да се извършват плащания.

Много дълго и президентът Росен Плевнелиев, и министър-председателят Бойко Борисов ни обясняваха колко хубав проект е "Южен поток". Те бяха сред агитаторите колко полезен и нужен е този поток за България. В същата позиция бяха и по отношение на АЕЦ "Белене". Нека не пропускаме, че в първия си мандат кабинетът "Борисов" /2009-2013/ повече от 2 години надлежно наливаше пари в АЕЦ "Белене". А днес с изумления констатират пред българската общественост колко е задлъжняла Националната електрическа компания /НЕК/. От елементарна почтеност е нормално да се каже кой направи тези разходи. И адресатът със сигурност няма да е само кабинетът "Сакскобургготски" или някои от червените министри на енергетиката. В тази компания ще трябва да попадне и Бойко Борисов като министър-председател на правителство, което обилно наливаше пари в т.нар. "Беленски гьол". Опасността сега да се получи същото е основателна.

Станете почитател на Класа