Дайте пари - или напускаме!

Гръцкото правителство самó се набута толкова бързо в задънена улица, че само след броени седмици може да се окаже принудено да постави на народа си няколко много неприятни въпроса, твърди в коментара си Михаел Мартенс.
Още преди гръцкият премиер Алексис Ципрас да представи правителствената си декларация, неговият финансов министър Янис Варуфакис вече беше готов със сметките на Атина: Гърция или получава пари, или напуска еврото. Ако Европа не плати исканата сума, Гърция ще напусне валутния съюз и тогава еврозоната ще види какво я чака - така приблизително звучеше заплахата на Варуфакис.

Бълнувания

Еврото е като къщичка от карти, каза Варуфакис, и веднага ще рухне, ако се извади гръцката карта. В едно интервю, публикувано в Италия, той твърди още, че важни италиански фигури одобрявали политиката на Атина, но не смеели да го признаят публично, защото се страхували от Германия. В това интервю министърът дори използва едно сравнение, което до момента се въртеше само в низините на гневливите интернет-форуми: ЕС рискувал да се превърне в нов Съветски съюз. Столицата на този нов Съветски съюз - това Варуфакис даже не трябваше специално да го подчертава - се казвала Берлин и скоро щяла да се подчини на справедливите искания на гърците.

Правителствената декларация на Ципрас беше издържана изцяло в този дух. Министър-председателят многократно се позова на мандата, който на 25 януари му връчил гръцкият народ и който не му оставял друг избор. Но поръчението на гръцките избиратели изобщо не е толкова недвусмислено, колкото го изкарва Ципрас.
Заради някакви 2,5 процента

В подкрепа на обещанието си да приключат с политиката на икономии, двете нови управляващи партии получиха на изборите общо 41,09 процента от гласовете. Предишните управляващи партии (заедно с още една нова партия), които настояваха сътрудничеството с Тройката да продължи, взеха 38,54%. Дали разликата от едва 2,5 процента връчва на гръцкото правителство толкова ясен мандат да влезе в конфликт с останалите страни от еврозоната? И какво ще стане, ако фалшивата гръцка карта (на която от самото начало не ѝ беше тук мястото) наистина се извади, а европейската къщичка изведнъж се окаже по-стабилна, отколкото досега?

Ципрас и неговият финансов министър за рекордно кратък срок сами се притиснаха до такава степен в ъгъла, че само след седмици няма да им остава нищо друго, освен да поставят тези въпроси за ново решаване от народа - в референдум или на още едни предсрочни избори.

Михаел Мартенс (Франкфуртер Алгемайне Цайтунг)

www.faz.net

Станете почитател на Класа