Ципрас обвини Португалия и Испания в опити да свалят правителството

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обвини управляващите консерватори в Испания и Португалия в конспирация, чиято цел е да свали неговото правителство, допълвайки, че те се боят от своите собствени радикални сили преди изборите тази година.

В реч пред своята партия СИРИЗА той се обърна към Мадрид и Лисабон, обвинявайки ги, че заемат твърда позиция в преговорите, които доведоха до удължаване на спасителната програма на Атина с четири месеца.

"Ние открихме, че срещу нас се изправя една ос от сили... водена от правителствата на Испания и Португалия, които по очевидни политически причини се опитаха да поведат целите преговори към ръба", каза Ципрас, който беше избран след изборите на 25 януари тази година.

"Техният план беше, и все още е, да съсипят, свалят или да докарат правителството ни до безусловно предаване преди нашата работа да започне да дава плодове и преди гръцкия пример да достигне и други държави", заяви той, обявйки, че това е така особено преди изборите в Испания.

Новото движение "Подемос" поведе някои социологически допитвания, превръщайки се в сериозна заплаха за консервативната Народна партия на министър-председателя Мариано Рахой по време на изборите, които трябва да се проведат до края на годината.

Рахой беше в Атина по-малко от две седмици преди гръцкия вот, за да предупреди избирателите да не вярват на "невъзможните" обещания на СИРИЗА. Неговият призив обаче остана нечут и гласоподавателите изхвърлиха от властта консервативния премиер Андонис Самарас.

В Португалия също трябва да се проведат избори след това лято, но засега там не се е появило толкова силно движение като СИРИЗА или "Подемос".

В интервю, публикувано преди Ципрас да изнесе своята реч, португалският премиер Педру Пасуш Коелю отрече страната да е заемала твърда позиция в преговорите по гръцката сделка в еврогрупата на финансовите министри от еврозоната.

Самият Пасуш Коелю се придържа към линията на правителствата от еврозоната, които са за политики, помагащи за икономически растеж, но без опитите за излизане от програмите на строги икономии като Гърция. "Ние сме на същата страна като френското правителство, като италианските и ирландските власти. Мисля, че е лошо да се слага стигма върху страните от Южна Европа", каза още той пред вестник "Експресо".

Победа за Гърция

Португалия трябваше да приеме собствена спасителна програма през 2011 г., но се отказа от нея миналата година. Финансовият министър на Португалия Мария Луис Албакърке заяви в сряда, че Лисабон ще започне да изплаща своите заеми към МВФ следващия месец, връщайки обратно 6 млрд. евро.

Това е в контраст с Гърция, която запази своята програма с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), близо пет години и две програми за съкращения след като първоначално потърси международна помощ.

Ципрас описва сделката с еврогрупата като победа за Гърция, въпреки че удължава спасителната програма, която обеща на своите избиратели да хвърли на боклука. Той отбеляза, че германски депутати от консервативната коалиция ХДС/ХСС на Ангела Меркел са нападнали ръководството на Гърция, когато са одобрявали удължаването в петък.

"Ние всички видяхме силната опозиция в партията на Ангела Меркел, която показа, че са били направени неприемливи отстъпки на Гърция", каза той.

До сега той е имал обществена подкрепа. Допитване, проведено от университета на Македония за телевизия SKAI TV, показва, че 56% от гърците вярват, че удължаването е успех, в сравнение с 24%, за които то представлява провал.

Финансовият министър на Ирландия каза, че Атина трябва да договори и трета спасителна програма, когато удълженията изтекат през юни – нещо, което Ципрас отрече днес.

Финансовият министър Янис Варуфакис постави под въпрос голямото изплащане, което Гърция трябва да направи към Европейската централна банка това лято, след като призна, че Атина има проблеми с изпълнението на задълженията си към международните кредитори.

Станете почитател на Класа