Най-големите врагове на украинците не са руснаците

Украйна отчаяно се бори срещу икономическата разруха. При това несигурността в източната част на страната е само една от причините за икономическата драма. Един друг проблем е не по-малко важен.

Мирът изглежда по съвсем друг начин. Това, което сега, въпреки мирното споразумение от Минск, се наблюдава, също не е примирие. 51 убити и 300 ранени само за 12 дни.

Надежда се появи, след като украинската армия в сряда съобщи за чувствително стихване на сраженията.

Положението все пак е нестабилно. Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че със заплахата за налагане на нови санкции срещу Русия подкопава мирното споразумение от Минск.

Преди това Западът обвини Русия за продължаващите боеве. Американският държавен секретар Джон Кери заплаши, че Русия би могла да усети "по-нататъшни икономически тегоби".

Украйна не разполага с достатъчно валута

Огромната тежест с оглед на икономиката в момента обаче усеща самата Украйна. Националната валута - гривната, е в състояние на свободно падане. Ето защо миналата сряда Националната банка беше принудена наред с други ограничения да забрани купуването на чужда валута на капиталовите пазари. Объркването беше тотално, когато само часове по-късно пазителите на валутата отмениха забраната.

Международният валутен фонд (МВФ) обяви готовност да подкрепи страната при спасяването на собствената й валута. Съобщено бе, че фондът е в контакт с украинската национална банка.

От началото на годината гривната загуби близо 50 на сто от стойността си. За изминалите 12 месеца спадът е 70 на сто. Така минималната надница подна под тази в развиващите се африкански държави. В момента един украински работник може да разчита на месечен доход, равняващ се на 37,80 евро. През януари инфлацията стигна до 28,5 на сто.

На Украйна не й достигат средства, за да оздрави гривната. Валутният й резерв само за година се стопи с 64 на сто и в момента възлиза едва на 6,5 милиарда долара.

Западният "лек" пристига прекалено късно

Обезценяването на националната валута се дължи на много причини. Една от тях е крехкото примирие в Източна Украйна, което пък прави почти невъзможно да се правят прогнози за развитието на украинската икономика.

"Путин вреди на украинската икономика по-бързо, отколкото САЩ и Европа са в състояние да се притекат на помощ на изстрадалата страна", заяви Отилия Данд от брюкселския мозъчен тръст "Танео интелиджънс". Според нея на САЩ и ЕС им трябвало много време за политическа координация. "Бързината при взимане и прилагане на решения при руската страна е далеч по-голяма и това явно дава на Кремъл предимство. Болката може да се причини по-бързо отколкото да се даде лекарството."

Русия наистина извлича ползи от дестабилизирането на Украйна. Разходите на Запада за оказване на помощ растат, а населението на Украйна не приема като благословия отвръщането от Русия и отчасти еуфоричното обръщане към Запада.

Наред с падането на доходите и на покупателната способност хората усещат и срива в икономиката. Докато миналата година икономиката се срина със 7,5 на сто, то за 2015 г. се предвижда минус от 5,5 на сто, както заяви министърката на финансите Наталия Яреско.

Редица заводи са затворени, предимно в промишлените центрове на Източна Украйна.

Много украинци се обявяват срещу промените

Външнотърговското салдо е отрицателно. Украинските държавни облигации бележат печален рекорд надолу. Правителството в Киев през юни планира преструктуриране на дълга и спекулира с очаквани спестявания в двуцифрово число в милиарди.

Има още един препъникамък. За да получи Киев одобрения от МВФ кредит от 17,5 милиарда долара, трябва да се извърши пормяна в украинското законодателство.

Ако спрем до тук, става ясно, че не само Русия дестабилизира Украйна, а и че често тази страна сама си препречва пътя. На първо място, това е видно от слабостта на държавния апарат и институциите.

Интересите са прекалено разнопосочни. Страната е в хватката на олигархически структури. Държавните чиновници действат безогледно в службите си, които през изминалите две десителития бяха корумпирани при различни режими и отчасти парализирани.

Въпреки че при последните пресмятания страната може да очаква 60 милиарда долара помощ от чужбина, все повече украинци се съпротивляват срещу необходимите за целта структурни промени като елиминирането на корупцията, която междувременно взе размери на епидемия. Просто много хора и по различен начин извличат ползи от неефективната и корумпирана система.

Според различни оценки делът на сенчестата икономика възлиза до 60 на сто от БВП.

Русия залага на газовата карта

Не случайно тези дни премиерът Арсений Яценюк оказа натиск поне да се създадат правни предпоставки за получаването на кредита от МВФ. Парите са нужни повече отвсякога, трябва да се платят 16 милиарда долара за обсужването на външния дълг.

От гледна точка на тези вътрешни слабости могат да се улеснят опититите за дестабилизиране и несигурност в размирната Източна Украйна. Дори изцяло да се спази мирният план от Минск, пак остават редица неурегулирани сфери, при които конфликтът ще продължи да ври и кипи. Подобна сфера е снабдяването с газ на контролираните от така наречените Донецка и Луганска народни републики райони.

Точно на тази клавиатура миналата сряда започна да свири стопанинът на Кремъл Владимир Путин и дори заговори за геноцид в случай, че Киев спре доставките на газ за размирните райони. Киев пък твърди, че се е стигнало до проблем с доставките заради щети, причинени от войната. Явно Русия възнамерява да снабдява с газ Източна Украйна, с което пък ще бетонира претенциите си към тези земи.

От тази гледна точка отново кипна проблемът с неизплатените от Киев задължения към "Газпром". Все пак идната седмица с посредничеството на ЕС ще бъде направен опит да се постигне споразумение по нов украинско-руски договор за доставки на газ. Ако сделката се провали, икономическата ескалация става неизбежна.

Едуард Щайнер

Авторът е кореспондент в Москва на влиятелния германски вестник "Ди Велт", откъдето препечатваме статията.

Станете почитател на Класа