Македония вече е различна!

Десетки хиляди поискаха оставката на македонския премиер Груевски, за да се прекрати политическата агония на страната. Неговото управление ще става все по-трудно, защото гражданите вече се отърсиха от страха.

 


Впечатляващи кадри от македонската столица: Въпреки многобройните опити на правителството да осуети голямата протестна демонстрация, десетки хиляди граждани от всички части на страната се стекоха в Скопие, за да протестират - мирно и в почти празнична атмосфера. Посланието им към правителствения ръководител Никола Груевски обаче беше недвусмислено и категорично: "времето ти изтече, върви си!".

При това исканията идват не само от средите на опозиционните социалдемократи, които свикаха демонстрацията. На вчерашния (17.5.2015) митинг нямаше партийни символи, затова пък множество знамена - македонски и албански, както и знамена на другите македонски малцинства. Това обаче не беше демонстрация на определена партия или само на македонците, турците, албанците или ромите. Протестът беше на недоволните граждани на Македония. Благодарение на разкритията около аферата с подслушванията, хиляди граждани осъзнаха колко арогантна и корумпирана е управляващата клика и как потъпква основните граждански права.

Македонските граждани се пробудиха

Няма значение още колко ще се задържи премиерът Груевски на власт. Неговото управление ще става все по-трудно, защото днес ситуацията в Македония е променена. Веднъж пробудили се и освободили се от страха, македонските граждани ще се борят все по-настойчиво за правото си да живеят в истинска, а не в псевдодемокрация. На протестната демонстрация присъстваха множество млади македонци, чието ежедневие е белязано от безработица и безперспективност. Те се борят за бъдещето на страната си и за собственото си бъдеще и ще останат в палатковия лагер пред правителствената сграда, докато премиерът Груевски не подаде оставка.
С други думи, недоволните македонски граждани поеха инициативата в свои ръце. Но за победа все още не може да става и дума. Още днес в Скопие се провежда и контрамитинг. Правителството прави всичко възможно да събере колкото се може повече хора, включително и платени клакьори, докарани на държавни разноски. То иска да покаже колко голяма е обществената подкрепа за Груевски. Контрадемонстрациите имат за цел да подсилят позициите на премиера преди утрешните (19.5.2015) преговори с лидера на опозицията Зоран Заев, както и да намалят натиска за оставка, оказван от някои водещи европейски страни.

ЕС трябва да окаже повече помощ на Македония!

Трудно е да се предскаже докога ще продължи това противопоставяне. Македония се намира в процес на мъчително търсене на самата себе си, тя сама ще трябва да намери и верните отговори за бъдещето си и пътя си дотам. Парадоксално е, че и двете страни в конфликта обявяват едни и същи цели - членство в ЕС и НАТО. Само дето изобщо не е сигурно, че управляващите действително имат подобни намерения. А опозицията, която действително иска сближаване със Запада, но пък няма властта да го осъществи, е изправена и пред друго непреодолимо препятствие - гръцкото вето в спора за името на страната. ЕС пък, макар и със закъснение, реши да се ангажира с този спорен въпрос, така че Македония да поеме към сближаване и пълноправно членство в общността. Европейският ангажимент обаче, все още си остава прекалено ограничен и половинчат, за да й помогне.
DW

Станете почитател на Класа