Метаморфозите на Станишев

Кога Сергей Станишев е искрен - тези дни в Скопие или в София през юни 2013? Този въпрос се натрапва след впечатляващото му участие в неделния митинг на македонската опозиция.

 


"Няма да се оттегляме. Няма да се предадем. Македония е силна, решителна, отново побеждава. Ние побеждаваме!" - това заяви македонският премиер Никола Груевски на митинга в негова подкрепа в Скопие, с което охлади надеждите на социалдемократическата опозиция, че оставката на правителството му ще дойде бързо и лесно.

„Няма да подавам оставка, защото пред себе си имам кауза и тя не е приключила" - тези думи, изречени през юни 2013 година, принадлежат на тогавашния лидер на парламентарната „Коалиция за България" и председател на БСП, днес лидер на ПЕС, Сергей Станишев. С тях той отхвърли поисканата от съпартийците му оставка, след като заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС десетки хиляди скандираха „Мафия" и „Оставка" по адрес на подкрепяното от БСП правителство на Орешарски.

"Или гласуваме за Пеевски, или..."

Паралелът между двете изявления се натрапва след впечатляващото участие на Станишев в неделния протестен митинг на опозицията в Скопие. Пред десетките хиляди недоволни от управлението на Груевски, Станишев заяви екзалтирано „Нема правда, нема мир!" и започна да защитава свободата на словото и неправителствените организации, изразяващи различно от официалното мнение. Станишев разкритикува и нарушените социални баланси в Македония, където „много пари бяха потрошени за луксозни проекти, вместо да бъдат финансирани здравеопазването и образованието".

Лидерът на ПЕС произнесе речта си на английски език, най-вероятно за да бъде разбран от придружаващите го депутати от европейската левица. Едва накрая Станишев премина на български, за да каже на македонците: „Искаме да видим Македония спокойна и просперираща като член на ЕС!".

Той произнесе тези думи със същия патос, с който в навечерието на политическата буря в България през юни 2013 ултимативно предупреди депутатите си: "Или гласуваме за Пеевски като председател на ДАНС, или влиятелни икономически групировки свалят правителството със социални протести". А когато страната вече беше залята от масово гражданско недоволство, със същата увереност Станишев каза: „Реакцията на опозицията на кандидатурата на Делян Пеевски показва, че Орешарски е направил правилния избор".
По онова време Станишев може би е бил прав за себе си. Сега обаче, две години по-късно, не друг, а неговият съпартиец и тогавашен председател на софийската организация на БСП Румен Овчаров без колебание призна по телевизията, че предишното ръководство на БСП и лидерът Сергей Станишев са превърнали партията в „директен изпълнител на интересите на бизнес групировката на Делян Пеевски и Цветан Василев", като така тя е станала „изпълнител на бизнес проектите на друга партия - ДПС".

Паралели?

На организираната от ПЕС тези дни в София Балканска конференция, бившият председател на БСП настоя за независимо разследване на разкритията от записите на телефонни разговори, разпространени от македонската опозиция. А забраната за опозиционния лидер Заев да пристигне на форума в София (поради повдигнатите срещу него обвинения) Станишев окачестви като „недопустима".

Да припомним, че в средата на март ЕП отне имунитета му на български евродепутат по искане на главния прокурор Цацаров заради обвинението, че докато е бил министър-председател от 2005 до 2009 година, е изгубил седем документа, съдържащи строго секретна информация.

Това даде основание на някои проправителствени медии в Македония да отбележат многозначително, че в края на февруари водената от Станишев делегация на ПЕС в Скопие е имала среща с ръководството на социалдемократическата опозиция, на която той е изразил подкрепата си за Заев във връзка с нашумялата афера „Пуч". Лидерът на македонската опозиция също е обвиняем - в шпионаж и опит да превземе властта по недемократичен начин чрез публикуване на материали и документи, свързани с аферите на сегашното правителство.
"Братя и сестри, обичаме ви!"

На неделния опозиционен митинг в Скопие Станишев пожела успех на македонската опозиция и в края на словото си възкликна на български: „Братя и сестри, обичаме ви!". Само ден по-късно, по повод митинга в подкрепа на премиера Груевски, председателят на ЕНП Жозеф Дол изрази чрез писмо своята солидарност с управляващата ВМРО-ДПМНЕ и апелира за диалог. Така двете най-големи фракции в ЕП по своему се обясниха в любов на партийните си фаворити в македонската политика. Дали обаче обикновените македонци повярваха на тези уверения за подкрепа, дошли при тях едва след жертвите в Куманово? И след като улиците в бившата югорепублика вече се напълниха с протестиращи срещу схемите на властта? „Много лесно е да излезеш на трибуната и да предложиш солидарност и подкрепа, но битката на евродепутатите се води на друго място", написа македонската журналистка Жана Божиновска по повод изявите на евродепутатите в Скопие.

 

DW

Станете почитател на Класа