Петър Кънев: Ще започна да съжалявам гърците, когато дойдат да копаят картофи в Родопите

Ще започна да съжалявам гръцкия народ, когато гръцки селянин дойде да копае картофи в Родопите или да бере лозя в Петричко".

Това заяви в интервю пред в. „24 часа" председателят на парламентарната икономическа комисия и депутат от БСП Петър Кънев.

Коментарът му е в отговор на реплика на журналиста за Гърция, но в контекста на проблемите за българските производители, които произтичат от наложеното на Русия ембарго.

„Българският бизнес има нужда от бърза реакция срещу безумното напластяване на бюрокрация и на всякакви регулации. Всяка партия и всяко правителство си ги записват в програмите, а после нищо не се случва. Предложил съм да отпадне задължението на всички фирми да правят график за отпуските. Това засяга 500 000 фирми", казва в интервюто Кънев.

Предлагам връщане на старото правило, действащо до 2011 г., работодателят да предложи на работник, натрупал стаж и години за пенсия, да се пенсионира. Предлагам и за микрофирмите да отпадне изискването да имат правилник за вътрешния ред. Става дума за 350 000, в които работят общо почти 640 000 човека, при средна заетост за една - 1.8 човека. Представете си, идва инспектор по охраната на труда, а в семейната фирма работят мъж и жена. И той ги пита къде е правилникът за организация на работна заплата. Жената би трябвало да отговори, че тя взима заплата. Това на шега. А иначе изобщо не е дребнотемие, а е стъпка в често спряганата битка с корупцията и сивата икономика, казва още депутатът.

Станете почитател на Класа