В.Григорова: "Реформата" като отказ от адекватни управленски решения

Министър Москов бърза да приеме поправки в Закона за лечебните заведения, за да осигури устойчивост на системата. Но в текстовете няма решение на финансовите затруднения.

Могат да бъдат открити някои полезни, но недовършени от предишни министри промени. Както и добре забравени стари, доказано неработещи идеи за преобразования в сектора.

В последното няма проблем, затова са обсъжданията – да се чуят различни гледни точки и да се приеме най-добрият вариант. Управляващите обаче не искат да чуят различни аргументи. Правят пиар събития, на които ни обясняват с колко магистрали годишно захранват здравната система. Но нямат време да обсъдят един от базовите закони в здравеопазването.

В спешен порядък се свикват комисии, канят се организации, за които отнапред е ясно, че ще подкрепят предложенията. И съвсем проформа се уведомяват социалните партньори. Защо проформа? Проектозаконът не е преминал през обсъждане в Тристранния съвет. Предварителната комисия към НСТС го отхвърли, след като присъстващите работодателски и синдикални организации изразиха притесненията си от предложенията на здравния министър. В състоялата се в четвъртък Комисия по здравеопазване не ни беше дадена възможност да запознаем внимателно народните представители с позицията на медицинската федерация към КТ "Подкрепа". Ако не искат да чуят позицията на лекарите, с кого се консултират нашите управляващи?

Опасяваме се, че зад предлаганата ни политика в областта на здравеопазването прозират намерения за тоталната му приватизация като краен резултат, които засега се крият зад благовидния мотив "работещите/лекарите да станат собственици на здравните заведения". Подобни "аргументи" и намерения навяват спомен с печално известните РМД-та и ефекта, който те оказаха, върху икономиката на страната.

Вероятно финансовите стимули за спешните действия са неустоими. Това обяснява и защо приватизацията не е била обсъдена с останалите министри в правителството, преди заседанието на Министерския съвет.

Неприемливо е формалните обсъждания с предизвестен край, каквито бяха дебатите в парламента, да подменят социалния диалог. Въпреки че управляващият екип в Министерство на здравеопазването внесе законопроекта в Народното събрание, конфедерацията ще настоява да се състои истински разговор по темата в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Станете почитател на Класа