СБЖ протестира срещу дискриминацията на медии в изборната нощ, други - замълчаха!

ivБлагодарен съм на всички свободни медии в България, които публикуваха позицията на УС на СБЖ, относно решението на пресцентъра на МВнР за ограничен достъп на камери в изборната нощ. Свободните се оказаха, че не са много. Сред тях: в."Дума", Епицентър, News.bg, Блиц, Актуално, Новините.Бг, Новините днес, Факти, classa.bg. /Дано не съм пропуснал някого неволно/. Благодаря и на онези, които ни цензурираха, като така самите те се поставиха в неудобната ситуация, като филтрираха информация с мотива „да не нагнетявали излишно напрежение с Външно". Ама колеги, откога редакторите размишляват и "пускат" само правилните новини? Срамно е! И разочароващо!

 

Бих искал дебело да подчертая, че СБЖ е единствената журналистическа и медийна организация у нас, която взе отношение по проблемния казус. Публично реагираха и омбусманът Мая Манолова, шефката на парламентарната медийна комисия Поли Карастоянова и шефът на СЕМ доц. Лозанов. Реакциите им също бяха удобно пропуснати от немалко медии.

 

Защо останалите предпочетоха да мълчат? Ясно е - зависимости, финансиране за изборната кампания, близко стоене до властта и раболепието към силните на деня. СБЖ реагира, за да могат журналистите свободно да свършат своята работа и за да може да бъде защитен обществения интерес и правото на гражданите свободно да получават информация.

 

Не мога да си обясня логиката на решението на пресцентъра на Външно! Нали разбирате, че е немислимо в залата за пресконференции да бъде допуснат само репортерът без камера и оператор. И кой си позволи да дели медиите на големи и малки, на важните и други, на онези и тези?
В съобщението на пресцентъра на МВнР пише дословно: "До залата за пресконференции са допуснати петте телевизии с национален ефирен обхват, които ще предават директно от мястото. За останалите телевизии има осигурени монитори. Те ще имат и възможност при допълнително договаряне да използват в реално време сигнал от петте национални ефирни телевизии". Чакайте, но каква работа му върши на оператора да гледа от монитор, като няма да може да предава случващото се с картина? И защо Външно задава казус, според който български телевизии трябва да се договарят, за да получат картина от изборната нощ. Нарушено ли е правото на достъп до информация и равнопоставеност на медиите? Да!

 

Подкрепа в унисон с позицията на СБЖ изрази светкавично Международната федерация на журналистите /МФЖ/ с писмо от г-н Джим Бумела – президент на организацията. В него се казва:„МФЖ и всички нейни членове от цял свят считат това решение за крещяща дискриминация спрямо останалите медии в България и неприемливо за никоя друга държава в Европа. Гражданското участие в демокрацията започва от избирателната урна. Поради това, от решаващо значение е всеки изборен процес да бъде прозрачен и открит за най-широка и внимателна проверка. Ограничаване отразяването на изборните резултати от шепа избрани радио- и телевизионни предаватели е „удар в лицето" на съществуващата в цяла Европа настояща практика за гарантиране прозрачността и откритостта на изборните процеси. Ако те са истински – трябва да бъдат открити и достъпни за най-широк кръг медии, за да може чрез тях резултатите да стигнат до цялата общественост. Това е сърцевината на всяка парламентарна демокрация. Концепцията за прозрачност и откритост за всички е решаващ фактор, който гарантира, че тези избори са честни и че гражданите ще бъдат информирани различни гледни точки. Чрез ограничаване отразяването само от няколко избрани телевизии, вие ще ограничите плурализма и възможността за многообразие на коментари. Това също така поставя и въпроса по какъв критерий избирате тези медии".

 

В крайна сметка вчера /21 октомври/ МВнР отстъпи и обяви решението си да допусне всички оператори на всички телевизии, които трябва да се акредитират по съответния ред, днес до 17:00 ч. Тъкмо навреме!

 

Долу цензурата и автоцензурата!
Явно имаме още много хляб да ядем, докато пораснем.
И, колеги, "Репортери"-те, които мерят свободата на словото не са ни виновни.
Свободата зависи от теб/нас!

 

###

Станете почитател на Класа