По-добре куче в Германия от човек в България: А вие друго ли очаквахте?

По-добре куче в Германия, отколкото човешко същество в България. Така цитира думите на сирийски бежанец германски съдия, който е разгледал молбата му за убежище, писа германският национален ежедневник Die Welt. Друг е споделил, че по-скоро би се върнал в разкъсваната от граждански конфликт Сирия, отколкото да продължи живота си в България.

Коментар на редактора

И те така.... В Белград бягащи хора от Афганистан ми разказаха как са били бити от полицията в България, задържани, ограбени... Доброволчески организации в Сърбия редовно съобщават за историите на бежанци и мигранти, които са били третирани ужасно от българските граничари – оставяни без храна и вода в продължение на дни, включително и деца, за което съобщават и германски доброволци от правозащитната организация Border Watch Bulgaria, цитирани от Deutche Welle.

На фона на топлото посрещане на бежанци в Австрия и Германия в началото на бежанската вълна през лятото, сега (особено в Германия) се провеждат масови демонстрации срещу бежанците и мигранти. Все пак Германия очаква близо милион през тази година. Продължа да има много хора, които искат да помогнат на прииждащите чужденци. Увеличава се обаче броят на тези, които се страхуват от наплива на различните - тези, които ще променят демографската структура на Германия. Увеличават се и нападенията над бежански центрове в страната... Тук обаче говорим за граждани... тези, които имат право да изразяват своята, макар и ксенофобска, позиция. Не за полицията...

Всъщност хората от Афганистан, с които говорих в Белград, казаха, че не са имали никакъв проблем с граждани в България, само с полицията. Каква държава сме обаче, ако силите ни за сигурност ограбват хора, знаейки, че те не биха могли да се защитят, а ако се оплачат няма да има последствия...Каква държава сме, ако това е политика, с която да се защитим от непожелана миграция... като ги бием и после пускаме...Защото дори да бъдат регистрирани в България, тези хора пак ще искат да избягат към Германия... Защото явно държавна политика е не просто да сме негостроприемни, а ужасни.

Не може да се оправдаваме, че поне така мигрантите няма да искат да дойдат в България, а пък ние успешно и устойчиво се спасяваме от тях. Дори и вярно, това не може да говори положително за нашата страна, особено, когато се прави масово от представители на държавата. В България все пак убихме бежанец на границата. Ние не сме Северна Корея, Иран или Турция и никак не е хубаво, ако се сравняваме с тях. Няма да засягам темата с качеството на полицаите ни, но проблемът не е нещо, което не се знае нагоре по веригата в МВР.... И всъщност дали въобще се смята за проблем...?

Все пак българите в България не вярват на съдебната система и не се чувстват защитени от полицията. Как може чужденци, преминали законно или незаконно, да очакват адекватно отношение... Каква страна, нали?!

Редактор: Петя Бързилска

Станете почитател на Класа