Политизирахме и здравето

Със закона за здравето се създава политическа медицинска полиция, заяви вчера д-р Цветан Райчинов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Според д-р Райчинов вече била направена и първата стъпка към „възстановяването на Държавна сигурност“ в здравната сфера.
Лекари и стоматолози се обявиха срещу създаването на медицински инспекторат към Министерството на здравеопазването, защото според тях така ще се упражнява политически натиск над дейността им. Здравното министерство е собственик на по-голямата част от най-големите болници в страната и е ясно, че то няма да проверява собствените си болници, констатираха медиците. И твърдо се обявиха за „независим контрол“, който да не е под ничия политическа или партийна шапка.
Безкрайните спорове около реформата правят хаоса в здравеопазването ни неконтролируем. Тези дни гръмна новината, че не е ясно какво се случва с половин милион българи, които остават без лекарства, защото чуждестранните производители късат договора с НЗОК. Позитивният списък също хвърли в паника болни, които не могат да си получават хапчетата за хипертония например. Не е ясно и какво се случва с бюджета на здравната каса през септември, когато се очаква парите да свършат.
Изкуствените интриги в тази сфера не са от полза за никого. Най малкото защото според статистиките българинът е един от най-болните граждани в Европа.

Станете почитател на Класа