Кич, чалга и рекет

Замъкът на греха" в Равадиново укрива данъци

 

Бившият висаджия Георги Тумпалов-Тумпала върти съмнителен туристически бизнес край созополското село Равадиново, показва разследване на „Галерия". Той е собственик на единствения замък по Черноморието, който местните наричат „Замък на греха".


Хотелиери призовават властите да разследват милионера, тъй като служителите на кичозния атракцион не издавали касови бележки на посетителите при влизане. Казвали, че апаратите им са развалени и директно прибирали таксата от 20 лева.


„Това не е пропуск на работниците, а съзнателно нареждане от шефа им. По този начин той укрива данъци", коментират запознати с действията на богаташа. Проверка установи, че за 2016 г. неговата фирма „Ренесанс" ЕООД е декларирала пред НАП 541 хил. лв. Пред хората от обкръжението си обаче се хвалел, че изкарва по 60 хил. лв. на ден, което

 

прави 21 600 000 лв. годишно.

 

Местните се питат откъде Георги Тумпалов, който в мутренските години е бил близък до представителя на ВИС Георги Николов - Мечката, а по-късно и до самия бос на групировката Васил Илиев, е намерил пари, за да построи такъв палат.


„Замъкът" разполага с частен зоопарк, в който има екзотични животни, като черни лебеди и лисици. В Равадиново се говори, че скандалният бизнесмен няма лиценз за отглеждането им.

 

През 2009 г. на строежа на атракциона е наложен запор след обвинение срещу Тумпала за рекет. Той беше разследван за това, че с изнудване е отнел 5-етажна къща на семейство ресторантьори от курорта Свети Влас и ги пратил да живеят в циганска барака. Тогава босът се

 

опитал да изпързаля легендарния футболист Христо Стоичков

 

като му продаде запорирания имот за 5 млн. лв. Щом научил, Камата побеснял и категорично отказал да финансира „Замъка". Скандалният баровец страшно закъсал и започнал да се моли на кого ли не за нужните му 2 млн. лв., за да завърши строежа. Уверявал всички, че ще уреди запорът да падне. Обърнал се дори към Маргините и братя Диневи за заем, но и те го отрязали. Историята мълчи кой в крайна сметка му е услужил.

 

Хора в района твърдят, че Тумпала и до днес си живее по мутренски - заобиколен от манекенки и чалга певици. Говори се, че успял да съблазни и фолкаджийката Соня Немска.

 

Георги Тумпалов не се слави като особено скромен. Първото нещо, което всеки вижда, когато отвори интернет страницата на „Замъка", е бюст на боса, облечен с тежки аристократични одежди и подписан с думите: „Грешнико, какво направи, как живя? Направих Замък с езеро и две добри деца".

 

Един от синовете на Георги - Костадин Тумпалов, по подобие на баща си, също завъртя бизнес с атракциони. На 22 юли той отвори огромен аквапарк. Експерти уточняват, че

 

„Замъкът" и аквапаркът са построени върху старото сметище на Равадиново.

 

Неотдавнашни изследвания са показали, че подпочвената вода в района, с която ще бъдат пълни басейните на Костадин Тумпалов, е екологично замърсена и токсична.

 

Въпреки това увеселителният парк отвори врати. Местните продължават да се питат защо нито една институция не спря строежа въпреки опасността от зарази заради мръсната вода.

Станете почитател на Класа