Покупките в Алиекспрес

По-възрастните българи сигурно помнят как магазини в центъра на София зареждаха стоката си от пазар „Илиянци". Част от дрехите там не бяха с лошо качество и отстъпваха единствено на утвърдените марки. Продаваше се още електроника, спортни стоки и други по-нишови продукти.
Добрата новина днес е, че не се налага да ходите на „Илиянци", за да купите нещо, в чието качество вярвате и сте готови да направите компромис с факта, че не е от реномирана марка.
„Алиекспрес" е подсайтът на „Алибаба", който държи рекорда за най-изгодни цени. За разлика от големия си брат, който продава големи бройки от даден продукт, „Алиекспрес" позволява поръчка на индивидуални артикули.
Калъф за мобилния телефон, самият телефон, таблет, детски играчки, дрехи и дори сглобяеми къщички могат да бъдат придобити на цени, десетки пъти по-евтини в сравнение с тези на западния пазар. Нещо повече – дори днешните търговци вече предпочитат да зареждат директно от китайските производители, вместо да създават оборот на посредниците на „Илиянци".
За да бъде успешна такава сделка обаче, трябва да се имат предвид няколко специфики.
На първо място, пратките често пътуват между един и два месеца. Това усложнява ситуацията, ако покупката се прави с цел подарък, защото планирането му трябва да се направи значително по-рано.
Трябва да се има предвид и че Китай е извън Европейския съюз, затова пратката трябва да се освобождава на митницата и ако стойността й е над 30 лева, да се плати ДДС.
Много често упражнението по освобождаване на пратката може да отнеме половин работен ден, а ако използвате митнически агенти, те вземат за услугата си поне 50 лева, което допълнително оскъпява поръчката.
Ако това не ви е отказало, добре е да имате предвид, че гаранцията на покупката важи, както и възможността за връщане на стоката. Реално обаче в нито един български форум няма потребител, който да се е похвалил с успешно връщане на стока и възстановяване на парите или с упражнена гаранция. Това означава, че трябва да сте готови, ако нещо се счупи, да го купите отново или да търсите специалист без лиценз за конкретния продукт.

Станете почитател на Класа