Скритите мини в Калиакра

Излъгала ли е България Брюксел, че не подпомага с преференциални цени ветропаркове, построени в нарушение в „Натура" зоните в Калиакра? Да, излъгала е, твърдят природозащитници и сравняват документи на Европейската комисия с данни за дългосрочните договори на НЕК. В дейността си се ръководим от Закона за енергията от възобновяемите източници, отговарят от НЕК. А от Министерството на енергетиката, които през годините са комуникирали с ЕК по темата, запазват мълчание.
Вторичният скандал, последвал скандала с ограниченията за земеделие и строителство в „Натура" зоните в Калиакра, тръгна от наглед странично на темата искане инвеститорите във ветропаркове в зоните да върнат субсидиите, които са получавали от Националната електрическа компания (НЕК) за изкупувания от тях ток. То бе отправено от представители на еколозите на публичната среща в Министерския съвет по казуса „Калиакра". Никой от представителите на правителството не реагира.
Пред „Икономист" от Българското дружество за защита на птиците напомниха нотификацията, с която Еврокомисията позволява през август 2016 г. България да изплаща държавна помощ за "подпомагане на производството на енергия от възобновяеми източници". При мотивирането на разрешението си в точка 86 експертите на ЕК пишат следното: "По отношение на решението на Съда по дело C-141/14 Комисия/България (делото за нарушенията по „Натура" в Калиакра, б.а.) българските власти заявиха, че никое от вятърните съоръжения, които са част от обхвата на настоящата мярка за помощ, не са предмет на споменатото съдебно решение. Поради това Комисията отбелязва, че както заявиха българските власти, на никое от вятърните съоръжения, предмет на упоменатото съдебно решение, няма да бъде предоставена помощ въз основа на настоящата мярка за помощ, за която е изпратено уведомление".
Горното означава, че българските власти са се ангажирали, че ветропарковете на „Ей И Ес Гео Енерджи", „Уиндтех", „Брестиом", „Дисиб", „Еко Енерджи", „Лонгман инвестмънт", а също и „Калиакра уинд пауър", „ЕВН Енертаг Каварна", „ЦИД – Атлас" и „Вертикал – Петков и с-ие", заради които страната бе глобена за нарушения в Калиакра, не са продавали ток по субсидирани цени. Природозащитниците обаче твърдят, че ЕК е заблудена от българската администрация и НЕК има подписани дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени с „Калиакра Уинд Пауър" и „Ей И Ес Гео Енерджи", които са изградени в периода 2008 – 2010 г. в „Натура" зони.
Истина или лъжа?
На въпроса на "Икономист" към НЕК дали имат сключени дългосрочни договори за изкупуване на ток на преференциални цени с някое от посочените дружества, от компанията отговориха следното: "НЕК ЕАД има сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия в изпълнение на законово задължение, в съответствие с разпоредбата на чл. 31 от Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), с „Калиакра Уинд Пауър" АД и „Ей и Ес ГеоЕнерджи" ЕООД. Разходите на НЕК ЕАД за електрическа енергия общо за двата парка за 2014 г., 2015 г. и 2016 г. са средногодишно 86 млн. лв.".
Според юристи българските власти са направили твърдението пред ЕК, че ветропарковете не продават ток по субсидирани цени, защото те са изградени по стария закон за енергия от възобновяеми източници, действал до 2011 година, а в случая разрешението за държавна помощ се иска за прилагането на новия закон. Те обаче посочват, че действието на държавната помощ за централи, построени и въведени в експлоатация по стария закон, са преуредени в параграф 7 от Преходните и заключителните разпоредби на новия закон. Там е посочено, че за енергийни обекти, с изключение на водноелектрически централи с обща инсталирана мощност над 10 MW, въведени в експлоатация към датата на влизане в сила на закона, дългосрочните договори за изкупуване на електрическата енергия от възобновяеми източници запазват действието си, като преференциалната цена за изкупуване е действащата към датата на влизане в сила на закона.
На това основание двете централи, изградени в „Натура" зони, продължават и сега да продават електроенергия на преференциални цени. Като проблемът не е в инвеститорите в тези мощности, а в държавата, която е отговорна да договори условията с Европейската комисия и да налага спазването им.
Мълчанието е злато
От отговорното по случая Министерство на енергетиката не отговориха на въпросите на "Икономист" нарушила ли е България нотификацията на ЕК за държавна помощ, предприела ли е страната ни коригиращи действия и уведомила ли е Брюксел за това? От ведомството на Теменужка Петкова препратиха само отговор от НЕК, в който държавната компания уточнява въз основа на кои нормативни актове има подписани дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени. "Дотолкова, доколкото конкретният случай касае електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, то при това положение намират приложение и разпоредбите на Закона за енергията от възобновяеми източници. Съгласно чл. 31 от ЗЕВИ електрическата енергия от възобновяеми източници се изкупува от обществения доставчик, съответно от крайните снабдители, по определената от КЕВР преференциална цена, действаща към датата на въвеждане в експлоатация на енергийния обект, производител на електрическа енергия", се казва в отговора.
От НЕК уточняват, че спазват разпоредбите както на общия закон – Закона за енергетиката, така и на специалния закон, Закона за енергията от възобновяеми източници, като до влизането му в сила на 3 май 2011 г. са спазвани разпоредбите на предшестващия Закон за възобновяемите и алтернативни енергийни източници и биогоривата.
И още съмнения...
От екологичните организации изказват съмнения и дали министърът на околната среда Нено Димов действително е договорил с Европейската комисия да отървем глобите по делото за „Натура" зоните срещу допълнителните рестрикции, въведени с неговата заповед. Същата, чийто текст или по-скоро чието непознаване стана повод за бурни вълнения на жителите на Шабла, Каварна и още няколко общини в тази част на Добруджа.
„Когато затваря случай, в срок до един месец ЕК информира за развръзката жалбоподателя, в случая това сме Българското дружество за защита на птиците. Един месец вече мина, а не сме получавали такова писмо от ЕК", каза Ирина Матеева от неправителствената организация.
Както „Икономист" вече написа, от екоминистерството отказаха да представят подробности за конкретните договорености и за разговора с Брюксел, защото няма практика да се огласява комуникацията с европейските институции. От Главна дирекция „Околна среда" също не дадоха допълнителна информация до редакционното приключване на броя.
Така казусът „Калиакра" - в който се включи дори Върховната административна прокуратура със светкавична експертна проверка на обхвата на понто-сарматските степи, заради които се обявяват „Натура" зоните в Калиакра – обраства с все повече скандали. И всички те породени от заобикалянето или направо потъпкването на закона от поредица управляващи.
Драгомир Николов

Станете почитател на Класа