Колко АЕЦ-а ни дават 100% ток от … слънцето?

АЕЦ “Козлодуй” е разположена на обща площ от малко над 4,4 квадратни километра (км2).

А каква е общата площ, която ако се покрие с фотоволтаични панели ще гарантира на страната ни 100% дневното потребление от електроенергия?

Сметката е лесна и проста! 

За целта ще се позовем на интернет-базиран, интерактивен показател за ежедневното производство на електроенергия у нас, който се казва “NeedIt-FindIt – Каквото почукало такова се обадило“.

А още по-конкретно ще стъпим върху конкретните данни за производството и потреблението на електроенергия у нас, за 31-ви август 2017-та г., както това е показано на долната графика,



В долния край на графиката, в бледожълто, е показана слънчевата радиация в централна България, за същия ден, в единици Ват/м2. Аз защриховах с черен цвят част от графиката, за да пресметна по-лесно количеството електроенергия, което се произвежда от един квадратен метър, за едно денонощие у нас. Съответните пресмятания направих и поставих в зелената рамка, в дясно на графиката. Сметките вървят в логична и хронологична последователност от горе на долу и от ляво на дясно.

11 часа умножени на 400 Вата дава 4,4 кВт.ч/ден от един квадратен метър. Това пише на първия ред в зелената рамка.

Общото потребление на електроенергия за 31-ви август е било 90 795 МВт.ч, което се равнява на 90 795 000 кВт.ч. Разделяме последното число на 4,4 кВт.ч и получаваме общата необходима площ, за да се гарантира дневното потребление на ток от слънцето, в квадратни метри. Резултатът е малко под 21 квадратни километри, но за да е по-консервативна сметката аз го закръглих на 22 км2 (в средата на третия ред).

На третия ред делим общата площ на страната ни на необходимата за производството на 100% ток от слънцето. И получаваме под 0,02% или под ДВЕ СТОТНИ ОТ ПРОЦЕНТА!!!

А сега да се върнем към началото? АЕЦ “Козлодуй” е разположена на площ от около 4,4 км2. Следователно ПЕТ такива територии или ПЕТ АЕЦ-а ни гарантират 100% чист и евтин ток от слънцето? Е-ЛЕ-МЕН-ТАР-НО!

Но вместо да се работи по въпроса (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия сега краде наши милиарди, за да ги изсипва на площадката на невъзможната АЕЦ “Белене”, вместо да се възползва от горната сметка.

Знам! Ядрените ястреби веднага ще започнат да квакат, а какво правим през нощта? Много просто, другари! Горната сметка е направена с отчитане на консумацията и през неосветените часове на денонощието. Просто по-голямото производство през светлата част ще се складира и ще се консумира в тъмната част. Как ли? Много просто!

Станете почитател на Класа