Неформалният брак и лицемерието на парламента

На кого пречи фактическото съжителство? Въпросът е риторичен. Принципно въвеждането му в Семейния кодекс не би трябвало да пречи на никого. Даже напротив. Ще реши един проблем, свързан с децата на двойките, които живеят без подпис, като ги направят законни. А такива са над 40% от българчетата.
Оказа се, че депутатите не са съгласни с мнозинството от избирателите си, със статистиката и със световната практика, която показва, че връзките без брак приключват доста по-рядко от тези, положили параф пред представител на държавата.
Не вярваме народните представители да са толкова невежи. По-скоро не искат да си създават проблеми преди избори със Светия синод и Главното мюфтийство, които се обявиха твърдо срещу съжителството без брак.
Всъщност решението за узаконяване на фактическото съжителство остава за следващия парламент. А той няма как да го отхвърли. Изводът: сегашното отношение на парламента към Семейния кодекс може да се нарече лицемерно. Хем са за узаконяване на фактическите бракове, хем не са.

Станете почитател на Класа