В София, на рождения ден на Хитлер

Те искат да ликвидират марксизма, левите партии, „ционисткото лоби“, джихадистите. Като тях мислят и феновете на Сталин. Коментар от П. Чолаков по повод международна неонацистка сбирка в София. На рождения ден на Хитлер.

На 21 април в София бе създаден крайно десният съюз „Крепост Европа”. Българският национален съюз (БНС) бе домакин на срещата в столицата, събрала радикално-десни формации от Франция, Германия, Унгария, Чехия и Полша. Лидерът на БНС Звездомир Андронов отрече събитието да е проведено в чест на 130-тата годишнина от рождението на Адолф Хитлер (20 април 1889 г.). Но през 2011 г. съпредседателят на БНС „Еделвайс” Асен Кръстев  беше осъден за проповядване на фашистка идеология и расова дискриминация. През 2009 г. той закачи нацисткото знаме на 60-метров комин на фабрика в Пазарджик.

Терминологията е от Гьобелс, идеите – от прашния скрин

Целите и „идеите”, които преследва „Крепост Европа”, опровергават г-н Андронов. Те разкриват радикално-десните корени на учредената организация. „Крепост Европа” „иска да ликвидира влиянието на марксизма, ционисткото лоби, масонството, левите партии и организации, и джихадистките групи”, каза Андронов в предаването на bTV „Лице в лице”.  БНС са наследници на ген. Христо Луков и легионерите, на тези, които са се борили за „национална и социална България”, заяви лидерът на формацията.

Разбира се, БНС сигурно има и неколцина симпатизанти. Те биха казали навярно, че зад посочените възгледи не надничат злокобните призраци на антисемитизма и ислямофобията. Но нека погледнем под лупа някои от най-любопитните термини, с които е изпъстрена реториката на г-н Андронов. За лидера на БНС, „в дома България” циганите, турците, евреите, арменците и т.н. са „гости”, а етническите българи – „господари”. И с невъоръжено око се вижда, че тези смущаващи „прозрения” се родеят с нацисткия мит за свръхчовеците и низшите раси.

 

Марш на неонацисти от БНС в София

 

На сайта на БНС, в раздела основни понятия, където по своеобразен начин се обяснява понятието "нация", четем следния заплашителен текст: „един човек е част от нацията, само когато нацията го признава за част от нея. Чрез действията си, човек може да се самоотдели от нацията”.

„Крепостта Европа“  - една изтъркана метафора

Историята на термина „крепост Европа” е многозначителна. Той се появява през 19 в. във връзка с Наполеоновите войни, като изразът „Festung Europa” вероятно е използван за първи път от германския писател Йохан Щефан Шютце. През първите години на Втората световна война понятието заема важно място в нацистката пропаганда, чийто идеолог е Йозеф Гьобелс. С термина се описват окупираните от нацистка Германия и нейните съюзници територии в Европа.

В най-ново време за „крепост Европа” (“Fortress Europe”, “forteresse Europe” и т.н.) се говори в контекста на анти-имигрантските настроения на континента. Откриваме го в реториката на популистките радикално-десни формации като германската Пегида, които призовават за превръщането на европейския дом в твърдина срещу нашествениците-мигранти.

В края на януари 2016 г. членове на Пегида учредиха ислямофобско движение със същото име – „Крепост Европа” . Но понятието използват дори овластени политици от традиционни консервативни партии, които се опитват да яхнат анти-имигрантската реторика и настроения, като вътрешната министърка на Австрия Йохана Микл-Лайтнер и баварският министър-председател Маркус Зьодер (ХСС).

Неонацисти от всички страни – съединявайте се!

Възраждането на червено-кафявите идеи е глобално явление. В Русия наскоро бе отчетена рекордна носталгия по управлението и личността на Сталин.

 

В Русия тачат Сталин - демонстрация през май 2019

В Русия тачат Сталин - демонстрация през май 2019

 

Според „Левада-център”, положителните оценки („възхищение”, „уважение” и „симпатия”) към него са най-високите от 2001 г. досега. Броят на тези, които посочват, че „уважават” тоталитарния лидер на СССР, се е увеличил най-много –  с 12 процентни пункта през последната година. 

На фона на примерите от Германия и Русия нека погледнем в собствения си политически двор. Българският „Орбан в пола”, лидерката на БСП г-жа Нинова, наскоро се обяви в защита на „консервативния социализъм”. Не случайно г-н Андронов провокативно нарече идеологията на БСП „фашистка”. Всъщност, коректния термин сякаш би бил „националсоциалистическа”.

Всички сме чужденци. Почти навсякъде по света.

И така, „всеки, който не е българин е „гостенин””, твърди лидерът на БНС. Тогава да попитаме: прабългарите, например, „гости” ли са били на славяните? А какво да кажем за откритието, публикувано в сп. “Nature Ecology&Evolution”, според което уникалният паметник Стоунхендж е бил построен от… „мигранти”. Те дошли на Британските острови преди около 6 хиляди години от част от Беломорския регион, която днес се намира в Турция. Тези „пришълци” изместили „местното население”. „Мигрантите” били само поточе от огромната човешка вълнà, идваща от Анадола, която „донесла” в Европа… земеделието.

Ясно е, че термини като „крепост Европа”, „господари”, „слуги” и човеконенавистната идеология, която коварно наднича зад тях, не издържат на елементарната логическа и историко-фактологична проверка. И, за да не бъда разбран погрешно, разбира се, че Европа не бива да отваря своите порти за терористи и каквито и да било престъпници. Но миграцията не е еднозначно явление. Тя може да има и позитивни аспекти. И, ако ми позволите едно кратко лирично отклонение, в крайна сметка, всички на този свят сме мигранти, всички сме направени от звезден прах…

МвНР ги осъди. Правилно решение. А мотивите?

Добре е, че българското Министерство на външните работи (МВнР) осъди новосъздадения съюз „Крепост Европа”. Но този патос звучи леко фалшиво. Предизборно. Защото става дума за същия този кабинет „Борисов” 3, който роди скандалите с нацистките снимки. Кабинет, чийто вече бивш вицепремиер и майстор-провокатор Валери Симеонов беше сложен начело на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Кабинет с все още действащ друг вицепремиер, Красимир Каракачанов, който положи огромни усилия да възстанови рейтинга си, поставяйки на масата „циганския въпрос”. И предложи концепция на интеграция на „циганите”, съдържаща спорни мерки като ограничаване на раждаемостта. „За капак”, активисти на ВМРО и БНС участват рамо до рамо в организирането на ежегодния „Луковмарш”.

Заради всички тези доста съмнителни прояви на управляващите сме длъжни да попитаме: А дали пък МВнР не заклейми БНС и „Крепост Европа” само от опортюнизъм, „защото така трябва“? Дали това не беше порция великденско лицемерие?

 

  Петър Чолаков

 

 

Станете почитател на Класа