Как Гигинският манастир се оказа "некоректен длъжник"

Неделя, 10 май 2015 г. Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" посреща делегация от политически гости, каквито рядко се появяват в църковни храмове извън най-големите християнски празници.

Тук са премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева, министърът на земеделието Десислава Танева, ръководителят на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов и др.

Причината: Гигинският манастир е един от големите бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони. Общо 793 000 лева са осигурени безвъзмездно за възстановяване на западното му крило. Същата европейска програма е финансирала и проекта на община Брезник от 2013 г., с който е ремонтиран пътят до манастира в с. Гигинци. За тази цел са отпуснати над 3,7 милиона лева помощ от ПРСР.

"Имаме 32 млрд. лева за следващите 7 години. В резултат на вашата отлична работа, на вашите министри, вече 10 млрд. лева по този програми са на разположение на България, да служат на българските граждани. Много ви обичам всички, много ви се радвам", казва Георгиева в деня на освещаването.

Само 1,5 г. по-късно манастирът, който трябваше да служи за образец на "отличниците" в усвояването на европейски средства, се появи в списъка на некоректните длъжници на обявената в несъстоятелност КТБ, които към февруари 2017 г. все още имат непогасени задължения към банката.

Общата дължима сума на манастира "Св. св. Козма и Дамян" е 486 957 лв. Това е единственият обект на Българската православна църква в "черния" списък на КТБ.

Дължимите средства са главницата и лихвите по банков кредит от 8 май 2014 г., отпуснат от КТБ на ръководството на манастира (негов игумен е отец Никанор). Размерът му е 395 000 лв., лихвата - 9%. Целта на кредита е "окончателно разплащане на задълженията на манастир "Св. св. Козма и Дамян" със строители и изпълнители по проект "Реконструкция на старо манастирско крило и подобряване на прилежащите пространства, включително вертикална планировка".

Строителната фирма "КИК-Дизайн" ООД, която е един от изпълнителите на европроекта на Гигинския манастир, се е вписала като солидарен длъжник по кредита.

"КИК-Дизайн" ООД също присъства в списъка на некоректните длъжници на КТБ към 2017 г. Дружеството има да връща малко над 280 000 лева и почти 22 000 000 евро на трезора на Цветан Василев.

Общата сума в лева на дълговете на "КИК-Дизайн" към КТБ е 42 836 354,56 лв.

В доклад на Временната парламентарна комисия за проверка на казуса "КТБ" се посочва, че обезценката на заема на строителната фирма към КТБ към 30 септември 2014 г. е 95%.

Името на фирмата се появява и в списък с данъчни длъжници към НАП със задължения в размер на 8,2 милиона лв. (към август 2016 г.).

Според решение на ВКС от No. 152 от 13.07.2018 г. - строителната фирма е била в състояние на неплатежоспособност и свръхзадлъжнялостоще към 31 декември 2012 г. Към тази дата само вземанията на КТБ са били над 16 милиона евро, като са надхвърляли в пъти активите на дружеството от 574 000 лв.

Въпреки това, когато през март 2013 г. Гигинският манастир подписва договора си с ДФ "Земеделие" за получаване на финансовата помощ по европейската програма, управата на храма привлича именно "КИК-Дизайн" за изпълнител на проекта за над 790 000 лв. По думите на отец Никанор - фирмата е била избрана "след прецизен подбор".

Договорът за заем от 2014 г. е сключен 6 седмици преди Корпоративна банка да изпадне в необратима ликвидна криза и да попадне под особения надзор на БНБ. Самият Цветан Василев е сред големите дарители на храма (банкерът дори беше изографисан като ктитор през 2013 г.).

От своя страна, отец Никанор беше един от обществениците, които на 17 юни 2014 г. обявиха, че ще учредят граждански комитет в подкрепа на Василев (сред останалите му "сподвижници" бяха Влади Въргала, президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов, Тити Папазов, Силвия Кацарова, Аня Пенчева, Николина Чакърдъкова и др.).

Според данните от синдиците на КТБ, кредитът на храма е трябвало да бъде обезпечен с особен залог съгласно договор от 8.05.2014 г., който не е вписан в Централния регистър на особените залози. Реалният залог е втората половина от финансирането, което Гигинският манастир очаква да получи по ПРСР през есента на 2015. Заемът обаче не е върнат след получаването на втория транш от парите по проекта за реновацията.

Отец Никанор казва пред БТА, че друг строител е изпълнил проекта и вложените пари са му били възстановени от фонд "Земеделие".

Междувременно Гигинският манастир и строителната фирма попадат в списъка на длъжниците към банката, които отказват да погасяват задълженията си въпреки съдебно-изпълнителните дела.

"Това поведение на длъжниците има съществено отражение върху размера на събраните (възстановените) суми в масата на несъстоятелността и съответно върху сумите, които ще се разпределят между кредиторите на банката", пишат синдиците на КТБ на 16 февруари 2017 г.

"Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира. Отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен", казва игуменът отец Никанор пред bTV преди ден.

Поводът за медийния интерес към манастира се оказа опита на синдиците на КТБ да продадат дълга му на трета страна срещу начална цена на публична продан от 333 900 лв. Търгът от 22 април 2019 г. обаче приключва без успех.

 

0a

 

Възстановяването на дължимите пари чрез принудително изпълнение спрямо манастира е невъзможно. От 1 януари 2019 г. Законът за вероизповеданията не допуска то да се насочва върху храмове и манастири, както и вещи, свързани с богослужебната дейност, ритуали и обреди на Българската православна църква.

В крайна сметка, ако никой не откупи дълга на Гигинския манастир, възможно е той никога да не се върне, така че да обезщети дори частично кредиторите на банката (сред които най-големият е Фондът за гарантиране на влоговете).

Станете почитател на Класа