Папа Франциск и провалът на политическия ни елит на теста за националните ни интереси

"Папа Франциск е голям приятел на България"!

"Папата поощри и благослови нашите пътища и мостове"!

"Папата обича кисело мляко"!

Точно с такива заглавия можем да предадем политическите емоции и реакции, които тресяха премиера при посещението на папа Франциск. Вече минаха доста дни от тази визита и ми се струва, че е дошло времето за сериозните изводи от нея, че след като прахта на медийните възгласи се слегна, вече можем да оценим трезво всичко, което се случи отвъд удивителните на премиера и неговия абсолютно едноизмерен начин за възприемане на света и околностите му.

Опасявам се, че и сега, за пореден случай, повечето медии напълно се провалиха в осветяването на истинските мотиви на визитата. Те се залутаха някъде в емоционалните лабиринти между колективната молитва за мир и даването на причастия на деца в Раковски и така визитата беше сведена до серия от емоционални възклицания на светски репортерки, които така и не успяха да разберат какво се случва.

Не твърдя, че аз съм носител на последната истина за визитата, но в този текст ще обобщим съмненията, които възникнаха, въпросите, които не бяха поставени и най-важното - ще видим как целият ни политически елит буквално се провали на големия тест за защита на националните интереси!

И тук не визирам само ГЕРБ. За съжаление, имам предвид и БСП.

Но всичко по реда си.

Най-лошото в посещението на Франциск беше, че той по никакъв начин не се опита да законспирира истинските цели на пристигането си у нас. Безкрайната лекция за толерантността, за това как трябва да отваряме вратата за всички, които почукат по нея, ясно осветлиха политическите му цели.

България трябва да бъде дресирана да приема повече бежанци, а не да се съпротивлява!

Това е оферта, която съвсем не целеше да стигне до сърцата на българския народ. Това беше оферта, отправена към елита,даването на знак, че западните сили ще погледнат благосклонно на приемането на бежанци, пък...майната му на българския народ.

В дните след визитата Борисов яростно се опита да оспори това, обяви, че на четири очи папата изобщо не е повдигал темата, но това е класическа ситуация в стил на кого да вярваме - на ушите си, на новините или на думата на Борисов.

Ясно е защо той отрича!?

Тази оферта може да е разрушителна за него!!!

Той се намира в края на харизмата, в края на едно политическо десетилетие и днес заварваме различен персонаж - уморен, изтощен, грохнал, безидеен и без никакви остатъци от медиен инстинкт.

Борисов е наясно, че ако истинските цели на посещението на папата изплуват и станат обект на обсъждане, това може да го унищожи!!!

Защото към него ще бъдат отправени разтърсващите въпроси - какви точно ангажименти е поел и изобщо има ли право да ги поема без широк обществен дебат, без елементарна прозрачност на процеса!?

Това е взривоопасна тема, както българското общество е демонстрирало в последните няколко години, заради това всичко по нея днес е законспирирано много дълбоко. В най-бедната страна в ЕС, страната, където доходите са замръзнали, темата за бежанците може да има ефекта на детонатор, който да отприщи неописуеми процеси!

Това е политическата драма наБорисов днес - той е заклещен в прегръдката на своя слугинаж и желанието му да стои на власт още малко!

Днес тези две качества вече са в противоречие. От геополитическия лакей искат да отвори границата за бежанци, а този, който желае да остане на власт, прекрасно осъзнава, че това ще му вземе главата!

Точно заради това посещението на папата беше окъпано в светски блясък, осмукано като жълто събитие, за да останат важните теми някъде назад.

Всички обаче знаем какво ще е решението на Борисов, ако продължи да бъде на власт. Той ще приеме безропотно това, което му казват началниците! Винаги го е правил! Никога не е показвал дори грам съпротива. Нито грам. Ще коленичи пред външните интереси и ще плюе в лицето на българския народ.

Това е неговият стил!

Това е неговият номер в живота!

Тук обаче се опасявам, че темата трябва да бъде разширена.

Ритането на Бойко Борисов в лицето е забавен спорт, има смисъл, но, опасявам се, не е достатъчно.

Защото трябва веднага да попитаме - а защо БСП мълча по темата!?

БСП от много години насам поставя темата за бежанците, понякога дори по креслив начин, но точно на изявлението на Франциск не реагира!

Търсих някаква реакция, търсих коментар на Корнелия Нинова, при това го търсих от интерес, а не със зачатъци на злоба, търсих поне някой социалист да е изкоментирал посланията на папата и не намерих.

Това мълчание ми се струва много съмнително, особено за политическа лидерка, която тайно или не много държи да бъде в отбора на Орбан или поне да изразява част от неговите политически идеи!?

Нинова беше длъжна да се изкаже!

Както се казва, дори и на Марс да е била, пак щеше да знае какво оръжие й дава тази тема в ръцете.!

Папата, неволно или не, даде в ръцете на опозицията инструмент за помитане на властта! Всяка нормална опозиция щеше да се възползва както трябва от него.

Лично мен ме е яд, че левицата предпочете да го откаже!

Въпросът с евроизборите вече щеше да бъде окончателно решен и нямаше да чакаме 26 май! Щяхме да знаем резултата тук и сега.

БСП обаче замълча!

Корнелия Нинова се скри някъде, въпреки иначе неспирното и желание да общува с медиите!

Изводите тук могат да бъдат два:

Единият, и много ми се иска той да е верният, е, че това е политически гаф, който се дължи на неумение да се разчитат автентичните геополитически процеси, на липсата на реален опит, вън от медийния балон от платени журналисти.

Другият е плашещ - че БСП не иска да печели изборите, че някъде в сенките на политическия живот текат задкулисни договорки, които са оплели целия ни елит в една политическа омерта, от която няма измъкване.

Ако е верен вторият извод, съм принуден да попаря надеждите на много социалисти за промяна - тя просто няма да дойде! Там, където има сенки, няма как да има промяна и нов смисъл. Там ще има една коалиция от партии, които само чакат да се разсеем, за да отварят вратата и да пуснат новите варвари да изтъпчат земята ни. Левицата трябваше да е нашата последна надежда, че това няма да стане, но уви - взорът вече не вижда надежда отникъде.

И когато пред нас е застанала тази смъртоносна широка коалиция, коалиция не очевидна, но оперираща в сатанински синхрон по големите теми, тогава на човек започват да му се привиждат някакви неясни фигури в този мрак!

Не твърдя, че съм прав, дори в случая ми се иска да не съм прав, но няма как да заобиколим виновното мълчание на БСП, което изгаря като някаква срамна тайна. БСП вече можеше да е решила основния си политически проблем, а избра да притихне в ъгъла и да се прави, че не съществува.

Вие на мое място какво точно щяхте да си помислите!?

 

  http://pogled.info

Станете почитател на Класа