Ар ю толтаксинг ту ми!? Фирма на певицата Лилана ще събира ТОЛ таксите

 

ГРАБЕЖЪТ: 
В Германия: ТОЛ се плаща на 8% от пътната мрежа.
В ЕС процентът е под 10.
В България – 65% !!!

 

Компанията “Телетол” АД, която е собственост на кипърска офшорка и на стартъп, в който съсобственик е певицата Лилана, стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси, разкрива електронното издание Медиапул. Светските издания свързват бизнес успеха на певицата с близостта й с предприемача Васил Божков.

 

 

Досега единственият доставчик на услугата беше “Интелигентни Трафик Системи”ЕАД.

Договорът между Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество “Телетол” е подписан на 14 май.

Новината дойде в деня, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации.

 

В 10-дневен срок от подписване на договора, “Телетол” трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила.

 

Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

От пътната агенция и тол управлението не казват каква е комисионната, която ще прибира доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира “Интелигентни Трафик Системи”, уточняват от “Медиапул”.

 

Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. годишно.

“Телетол” АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. Предметът му на дейност е разработка, внедряване и управление на софтуерни продукти, информационни технологии и дигитални инструменти; разработване, внедряване и управление на услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, както и технически решения за цялостната инфраструктура и т.н.

 

Акционери в дружеството са “Нованор” (70%) и “Инфосистемс интернешънъл” ЕАД (30%).

Мажоритарният собственик – “Нованор” – е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда “Илевън”. Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, така и за държавния и общински сектор.

 

Собственици на компанията са Лиляна Деянова, по-известна с творческия си псевдоним Лилана, и Мартин Димитров. Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в американския щат Мичиган, в който отново чрез мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други проекти в САЩ.

Лиляна Деянова е председател на съвета на директорите на “Телетол” АД, а Мартин Димитров представлява дружеството, според Търговския регистър.

По-интересен е миноритарния акционер в “Телетол” – “Инфосистемс интернешънъл” ЕАД. Не е ясно кой стои зад това дружество.

 

“Инфосистемс интернешънъл” е собственост на “Информикс груп”, зад която пък стои кипърската офшорка “МГ Октагон инвестмънтс”. Тя е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, доскоро бяха в консорциум свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS. Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от управляващата партия ГЕРБ, пише Медиапул.

 

ГЛАСОВЕ

Свиленски: Офшорни фирми, водещи към ГЕРБ, стоят в основата на администрирането на тол-системата

 

ГЕРБ, виждайки че изпускат управлението, си гарантират следващи 10-годишни договори с над 100 000 млн. лв. приходи годишно, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“

„Правителството за пореден път предостави администрирането на тол-системата на частна фирма „ТЕЛЕТОЛ“ АД, без да е ясно при какви критерии и условия е извършен подборът. Притеснителното е, че в основата стоят офшорни фирми, срещу което българското законодателство ясно е приело и утвърдило като недопустимо за обществени поръчки“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той подчерта, че днес главният прокурор е заявил желанието си за разкриване на всички офшорни фирми, сметки и имоти на висши политици.

„Би било интересно да се види чия е собствеността в тази офшорна фирма. Интересен факт е, че фирмата е и администратор на събирането на таксите от „Синя зона“ в София и Бургас. Като имаме предвид кой управлява тези градове, това недвусмислено води към управляващата партия ГЕРБ, които в навечерието на европейските избори, виждайки че изпускат управлението, си гарантират следващи 10-годишни договори с над 100 000 млн. лв. приходи годишно“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Свиленски подчерта, че в момента, в който се опитват да въведат тол-системата и да убедят хората, че трябва да се плащат справедливи цени за пътуване по българските пътища, се предоставя по непрозрачен начин на офшорна фирма да събира тези пари и да прибира над 100 млн. лв. годишно печалба.

„Това няма как да не се отрази върху цените на хранителните продукти и на услугите. Ние сме предложили таксите да бъдат определени при ясни и точни критерии, съобразени с цените, предложени от Световната банка в минималния им вариант“, каза още той.

Свиленски подчерта, че БСП е за въвеждане тол-системата на магистралите и първокласни пътища, за постепенно увеличаване на цените, а не с тези стойности, които правителството предлага.

„За автобусите предлагаме да остане винетната система, а не да се таксуват на км/пробег“, каза още Георги Свиленски.

 

 
 

 

Станете почитател на Класа