Случаят VW е показателен....

....как народите са подчинени чрез „отворените пазари“, и трябва да се молят на корпорациите, вместо да е обратното…

 

 

 

Нали знаете, че съм (почти) доктор по икономика, а ми отхвърлят дисертацията точно в тази област, около която сега е горещо.

Та случаят „Фолксваген“ е показателен как отворените пазари поробват народи, държави всичко.

Та някакъв си „Фолксваген“ сега ходят цели държави да му се молят, а Бойко и Ердоган се надцакват да му дават отстъпки, бонуси, държавни субсидии, безплатна земя, освобождаване от данъци, осигуровки и пр.

И той стои „диванче праз“ и чака да видим кой ще му се „наХХХХ“ повече.

Значи корпорацията има право да избира къде да произвежда и да изнудва местните.

В същото време, същата тая скапана корпорация, по силата на „свободния пазар“, има право да продава където си иска! Значи тя може да продава и в България, и в Турция, но може и да си избира къде да произвежда.

Т.е. всички права за корпорацията! И въпросът не се свежда само до „Фолксваген“, а до всички подобни нагли корпорации, дето са над държавите.

 

 

Я да има протекционизъм, и ако искаш да продаваш в България (или Турция), да си длъжен да произвеждаш там! А де – иначе здрави мита. Да видим кой на кого ще се моли тогава. Ще се молят, ще вдигат заплати, ще правят инвестиции – всичко.

А заради „свободния пазар“, който тия корпорации налагат чрез техните НПО-та (това им е единственият разход), чрез тази схема, държавите и народите са подчинени.

Я погледнете какво става в Русия. Там има протекционизъм. Западните фирми са надпреварват да строят заводи – вече има на Мерцедес, БМВ, Тойота и още над 20 завода. Русия Е ЕДЪР ПРОИЗВОДИТЕЛ НА КОЛИ, и то не на Москвичи. На западни коли.

Същото се отнася до телевизори, компютри, домати, краставици. Свободният пазар фактически е кражба на пазара от корпорациите. Той не е свободен, а присвоен.

А насреща – народите гладуват и се състезават кой по-голям дъмпинг ще направи… Т.е. кой повече сам ще се зароби.

Изобщо не бъдете сигурни, че Турция ще спечели от този завод. С всички отстъпки и субсидии, накрая може да излезе, че тя плаща на „Фолксваген“. Самата турска икономика в момента е пред фалит, поради гигантско задлъжняване, точно заради такива политики…

Тезата на дисертацията ми, която не позволяват изобщо да стигне до защита, е точно тази…

 

 

 

Добри Божилов

Станете почитател на Класа