Наполовина пълна или наполовина празна е българската чаша?

Шефът на Европейската служба за борба с измамите Франц – Херман Брюнер заяви вчера, че когато ОЛАФ е започнала работа с България, чашата е била наполовина празна. Сега той зае по-оптимистична позиция, като каза, че чашата е наполовина пълна.
Това е само нюанс за малко по-положително развитие в тази сфера, за която Брюксел ни спря стотици милиони евро помощи. Защото според Брюнер решените случаи за измами с евросредства са маловажни, а виновните за тези, за които са спрени помощите, все още се разхождат на свобода.
Това наследство от предишната власт пада на плещите на новото правителство, което веднага трябва да се захваща за работа. Самодоволството от убедителната победа скоро трябва да отстъпи място на сериозна работа за изчистване имиджа на България от петното, което оставиха корупцията и беззъбото правосъдие. Защото шефът на ОЛАФ иска резултати, а не само сигнали за заподозрени измами, по които България е рекордьор в доклада на службата за миналата година. В това отношение не може да служи за утешение фактът, че Белгия ни изпреварва по броя на активните случаи, за чието разкриване службата работи. А тя работи по принцип добре и върна на ощетените държави над 460 милиона евро за миналата година.
Когато излезе съответната цифра за България, тогава ще може да се смята за успешна работата на новия кабинет.

Станете почитател на Класа