Tageblatt Lëtzebuerg: Освободители или окупатори — изложба във връзка със 75-тата годишнина от навлизането на съветските войски разцепи България

Изложбата, посветена на 75-годишнината от навлизането на съветските войски в България, предизвика смесени реакции в страната, съобщава Tageblatt Lëtzebuerg. Някои настояват, че Червената армия не е била освободител, а „окупатор“. Други отдават почит на СССР за приноса им към победата над нацистка Германия, се казва в люксембургското издание.

Руското посолство в България организира изложба в София, посветена на 75-годишнината от навлизането на съветските войски в страната, съобщава Tageblatt Lëtzebuerg. В залата на руския културен център, където са разположени експонатите, разказват за дружбата на двата народа. Отвън има демонстрации, участниците в които крещят „Окупатор“ и размахват плакати с надписи: „Сталин не беше освободител“.

Някои на 9 септември положиха цветя в подножието на паметника на съветската армия, а други на този ден си припомниха „жертвите на комунизма“. Дебатът за това дали Червената армия трябва да се счита за окупатор или освободител раздели балканската държава. Ситуацията се влошава и от предстоящите общински избори в страната.

Още преди откриването на изложбата българското правителство се обърна към Москва с недипломатичен тон. Българското външно министерство призна, че СССР има голям принос за победата над нацизма, но подчерта: „Не можем да си затворим очите за факта, че щиковете на Червената армия донесоха на народите на Източна Европа 50 години репресия.“ Дипломатите призоваха руското посолство да не подкрепя "съмнителната теза за освобождение".

След немското нахлуване в България през 1941 г. страната се оказва в нацисткия блок, но отказва да обяви война на Съветския съюз и да изпрати войници на Източния фронт. Поради закъснялото прекратяване на пакта през август 1944 г. София не успя да избегне съветското нахлуване.

На 5 септември 1944 г. Москва обявява война на България. След това българските комунисти завземат властта в страната. До 1989 г. балканската държава се смяташе за един от най-отстъпчивите спътници на Москва. За разлика от Полша, Унгария и Чехословакия, там не се провеждат стачки на работниците и масови протести срещу комунистическата система.

Въпреки това мнозина в страната са пострадали от репресии, оказали са се в затвори и трудови лагери. Но много възрастни хора все още помнят позитивната епоха на Съветския съюз, защото претърпяха много трудности поради безкрайните икономически трансформации. Също така образът на братския славянски народ, който ги освободи от османското иго, е дълбоко вкоренен у българите, обяснява изданието.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа