Как в чужбина коментират сюжета около БНР и Силвия Великова

Какво става в БНР? И кой дърпа конците в този скандал? В обширен анализ отговор търсят експерти от германската фондация "Конрад Аденауер". Сюжетът около Силвия Великова предизвика интерес и в Австрия.

 

 

 

Какво става в БНР? И какво говори случващото се там за медийната ситуация в България? Отговор на тези въпроси търсят две обширни публикации, посветени на сюжета около журналистката Силвия Великова и всички последвали събития. Статията на австрийската агенция АПА, отпечатана във вестник „Дер Щандарт", и анализът на Медийната програма за Югоизточна Европа на германската фондация „Конрад Аденауер" излизат в деня, когато се очаква СЕМ да вземе решение за бъдещето на генералния директор на БНР. Тук сме подбрали коментарно-аналитични пасажи от двете публикации.

„Дер Щандарт" цитира медийната експертка Нели Огнянова с думите: „Постът на главния прокурор без съмнение е много важен за укрепването на властта. Оттам идва и натискът да се запуши устата именно на онази репортерка, която информира за съдебната система. Не е желателно БНР да информира критично и обективно", коментира експертката.

"Това може да обърне настроенията в цялата страна"

По-нататък в статията четем: „Два дни след планирания избор на главен прокурор, на 27 октомври в България ще се проведат местни избори. Очаква се люта битка за столицата София, където дясноцентристката управляваща партия ГЕРБ е заплашена от загуба - за пръв път от 2005 година насам. Политическите наблюдатели смятат, че местните избори ще бъдат тест за правителството на Борисов, чиято популярност постепенно се топи. Изборно поражение в София, където живее една трета от населението, може да обърне настроенията в цялата страна", пише "Дер Щандарт".

Водещата публикация на сайта на БНР на 13.09.2019

Авторът на статията отбелязва, че БНР е смятано за бастион на професионалната и почтена журналистика в България и дава следната оценка на медийната ситуация в страната: „В годишната класация на „Репортери без граници" България заема 111 място - на опашката в ЕС. Според организацията, медийната свобода се ограничава най-вече поради корупцията и неработещата съдебна система. Централен проблем е и монополната позиция на определени издания, за които се смята, че зад тях стои бизнесменът и депутат Делян Пеевски. На кого принадлежат медиите - това отчасти е непрозрачно и неясно и също бива критикувано в тазгодишния доклад на „Репортери без граници"", пише австрийското издание.

За същия доклад става дума и в обширния анализ на Медийната програма за Югоизточна Европа на германската фондация „Конрад Аденауер". Автори на този анализ са ръководителят на програмата Хендрик Зитиг и Дария Фабиянич. След като подробно се спират на случилото се в БНР и на работата на Силвия Великова, двамата автори пишат:

„Сегашният скандал около БНР хвърля поредната сянка върху и без това трудната медийна ситуация в България, която в последната класация на „Репортери без граници" заема 111 място от общо 180 държави - на опашката сред държавите от ЕС. Според едно ново допитване на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер", доверието към обществените медии в България е по-ниско от доверието към частните телевизии и радиа, а случващото се сега в БНР допълнително ще снижи това доверие. Дори в момента 70% от анкетираните казват, че обществената телевизия и общественото радио не са имунизирани срещу политически натиск.

Гласът на непокорните

Очевидно е, че демократичните институции са отслабени, а решенията се взимат на други места. Когато ръководството на общественото радио под външен натиск отстранява една критична журналистка, а министър-председателят създава впечатлението, че с едно телефонно обаждане може да отмени това решение, тогава демократичната система неизменно изглежда дебалансирана.

Но този случай показва и друго: все още има журналисти, които осъзнават ролята си като критична и контролираща инстанция, практикуват тази роля на висок глас и се съпротивляват срещу външни влияния. Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер" подкрепя тези журналисти и се застъпва за подобряване на медийната ситуация, както и за независими обществени медии", пишат авторите на анализа.

 

Станете почитател на Класа