Ще бъде гретска планета

Неделя

Вие харесвате ли "Маскираният певец"?

За Папи Ханс ми е думата, не за нещо друго. Пусна ново парче. Задъхва се през аутотюн под ритъма на включени стопове. Впечатлен съм. Толкова зор да докажеш, че всяка тъпня, която произведеш, ще бъде незабавно абсорбирана от феновете ти. То и това е вид изкуство.

Хей, замалко да забравя. Днес е Денят на Независимостта! Честито! 111 години по-късно нека бъдем горди. Вече окончателно нищо не зависи от нас. Можем да сме каквито си искаме. Основно във фейсбук. Разбира се, ако нямате дълбокомислен или ироничен статус по темата, да знаете, че не го използвате правилно.

Понеделник

"Томас Кук" фалира, туроператорската компания. Тия британци какво ли не измислят, за да вгорчат живота на европееца. Сега на чии пияници ще оставим Слънчев бряг? На руските ли, а? Отбелязвам си да проверя ролята на Путин в цялата работа. Той винаги ни изненадва с ходовете, които му приписваме.

Като отворихме дума за мащаби, вие помните ли, че имахме навремето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Три в едно. За улеснение.

Трайчо Трайков го ръководеше, сещате ли се? Сега същият е кандидат-кмет за район Средец. Ама че метафора за общото ни политическо движение към по-средни (да не кажа посредствени) въжделения.

Вторник

Знам, че се вълнувате от времето. Виждал съм ви до един да пишете постове за закъсняващото лятото, напечения септември и ланския сняг. Свикнали сме обаче за температурните промени да ни говорят все хубави девойчета.

Сочат небрежно градуси на картата и крият с ханша си ту София, ту Бургас. Да сме имали проблеми с климата по времето на Деси Банова?

Ето че нещата се промениха. И за Деси, и за климата, и за синоптичките по принцип. Едно гневно шведско хлапе се тросна на световните лидери. Знаете ги и те що за стока са, и пубертетът каква глобална мъка е. И ето че вече говорим за Грета само с първо име.

Стар български обичай, щом чуем нещо, свързано с Планета. Имала малката Аспергер, затова й била такава речта. Вие предпочитахте някой с Турет, нали?

Сряда

Втори дан се вълнуваме от патоса на Грета, все едно сме журито на "България търси талант". Ох, прощавайте, дан ли съм написал. Покрай Бойко съм се объркал. Той беше удостоен с 9-и по таекуондо. Това е, когато можеш да носиш кимоното си с костюм и вратовръзка.

Много по нашенски го посрещнаха в Корея. Имаше надпис на шльокавица, летва му дадоха да строши и се разбраха да се чуят за инвестиции. Както вика Грета, всичко, за което говорите, са приказки за вечен икономически растеж.

Ако бях на Борисов, щях да я поканя веднага у нас (нали отговаряме за младежта и иновациите). Идва Гретето с влака, гушвам я свойски през врата и я успокоявам, че нищо нередно не гори чичо Ковачки. После ще я уверя, че ние с нашите F-16 не можем да мърсим и да искаме.

И ето ви една по-щастлива Грета. После гретската (така де, градската) десница току-виж припознае Фандъкова пред Мая на втори тур.

Четвъртък

Трети ден бистрим екологичната шведска горчивка. Слава Богу, вече разговорът няма нищо общо с проклетия климат. Всичко е сведено до личностните характеристики на оратора. Дис ис ол ронг, както вика тя, ама е късно, моето момиче. Сега е наш ред да плямпаме на отплес.

Ние не просто ти откраднахме детството, ами превзехме цялата детска градина и ще си се пускаме по пързалката до мръкване. Ти не я знаеш любимата ни песен „Ще бъде детска планета". Еми вече е официално, постигнахме го! Не ни се обяснявай повече с проблемите си и внимавай да не те вземат норвежците, че ние тук от това се плашим най-много.

Виж, каквото и да говорим, дължим ти признание. Ние по три дни рядко обръщаме внимание на каквото и да е. Камо ли на дете. В твоя чест смених думите на песничката. „Ще бъде гретска планета".

Петък

Още една българо-скандинавска приказка разцъфтя пред очите ни. Жана Бергендорф спечели от Националната лотария. Нямах представа, че търка талончета, но благодарение на телевизията научих и за тази нейна криза. Известните как ли не се опитват да се отъркат в народа.

На мястото на организаторите нямаше да я покажа. Да си взима парите и да си ходи. Не искам клиентите ми да се асоциират с чак това ниво на отчаяние.

В същото време митрополит Николай заклейми египетските пирамиди. Били богохулни. Само да не се бъркат с играта на Националната лотария с подобно име. Тя си е все така праведна. Опасявам се, че и неговото детство е било откраднато.

Дали да не го пратим в ООН, да им покаже какво е истинска апокалиптична делюзия.

Събота

На световното по лека атлетика в Доха един бегач от Аруба се затрудни да измине дистанцията от 5000 метра, та някакъв друг от Гвинея- Бисау го подмиши за ръката и го довлече до финала. Публиката се спука да ръкопляска на тази висша проява на превъзходство, наречена от куртоазия „спортсменство".

Тоя първият очевидно нямаше нищо против да го влачат снизходително пред всички. Иначе си го дисквалифицираха, но поне помогна на самочувствието на спасителя си. Сценката ми напомни малко на нашето участие в Европейския съюз. Така си я представям аз Европа на две скорости.

Иначе тия шведи съвсем откачиха. Номинирали Гретето за Нобелова награда за мир. Ние се изтрепахме да се караме в нейно име, тия я имат за миротворка. Дайте й по-добре за литература бе, малоумници. Я какви прочувствени есета декламира детето.

Много се дразня, като ме обвинят, че не се вълнувам от времето. Колко пъти трябва да кажа, че всичко е вятър и мъгла, за да разберете, че и на мен ми е тема.

Станете почитател на Класа