тКак се става бога?

Ще ви покажа два тарифни плана за плащане на електроенергия за битови нужди, в България и Канада, , за да сравните и прецените, защо хиляди сънародници бягат от страната ни, в търсене на справедливо благополучие. И нека видим първо картинката от България:

 

 

В България и трите ЕРП-та продават на битовите потребители електроенергията по ДВУтарифен график, както това е показано на горната снимка. Скъпата електроенергия се плаща през 2/3-ти от денонощието, а евтината само 1/3-та част от денонощието, НЕИЗМЕННО.

 


А сега нека видим, как го прави един от многото доставчици в Канада, което не се различава съществено от болшинството доставчици, в северната страна:

 

 

Първо, тарифите са ТРИ, а не ДВЕ!!! Второ, тарифните планове се променят ДВА ПЪТИ в годината, а не са целогодишни, както е у нас. Трето, даже и в делничните дни евтино се плаща през 1/2-ра част от денонощието, а не като у нас 2/3-ти. През останалата 1/2-ра част от денонощието плащането се поделя солидарно между ВИСОКА и СРЕДНА тарифи. Четвърто, през почивните дни цялото денонощие цената е по най-евтината тарифа. Не само съботите и неделите, както е показано на снимката, но и през празничните дни също. Пето, цената на електроенергията в Канада е съизмерима с цената и у нас. Имайте предвид, че долара, който виждате на втората снимка не е щатски, а е канадски, а той е по-евтин и струва едва 1,34 български лева. Шесто, ако си поиграете внимателно с калкулатора ще установите, че 2/3-ти от годината канадците плащат по най-евтината тарифа, точно толкова, колкото ние плащаме по най-скъпата.

Подобни схеми има и в Европа, като например в Италия, но не само. Скоро ще ви я покажа и нея.

 

 

Георги Котев

Станете почитател на Класа