Турското робство по-добре да се върне

За първи път, единствено и само тук сравняваме и показваме пазарните цени на електроенергията в България и Турция, правейки задължителното уточнение, че нашата страна ИЗНАСЯ тази стока, а южната ни съседка ВНАСЯ, за да си задоволи нуждите. За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката с графиката:

 

 

На фона на графиката се вижда публикация на Анадолската информационна агенция, на английски език, в която точно и ясно България е посочена като №1 износител на електроенергия за Турция, като даже е посочено точното количество и платени за него долари, през 2018-та г. Числата позволяват да се пресметне достатъчно точно цената на която сме изнасяли миналата година електроенергия към южните ни съседи.

 

 

 

 

 

Тази година картинката е различна заради разположението на разноцветните криви на графиката. Износът от България към съседите се е свил с над 20%, по сравнение с миналата 2018-та г. Средната цена на борсата е с около 12 евро/МВт.ч по-висока у нас, по сравнение с миналата 2018-та г.

Министър енерГЕПИка, обаче, не е чувала нищо за Турция и постоянно ни тика в носовете Румъния и Унгария. Вижте долното видео.

 

 

Георги Котев

 

Станете почитател на Класа